"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 8 octombrie 2010

Analiza unui spam: Feng Shui

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Trebuie să recunosc faptul că, în urmă cu câţiva ani m-a tentat ideea aprofundării tehnicilor şi recomandărilor Feng Shui. Dar tot optimismul meu a fost spulberat în momentul când am citit două din recomandările sale de bază:
- Nu lăsa vasul closetului descoperit şi
- Nu-ţi amplasa frigiderul lângă aragaz.
Ambele mi s-au părut sfaturi atât de profunde, atât de adânci, încât mi-am dat seama că îmi va fi deosebit de greu să le urmez pornind de la nivelul cultural pe care îl am.
Problema este că există o persoană (sper că doar una!) pe care o mănâncă Internetul în fund, dar nu oricum, ci rău de tot. Pentru că altfel nu-mi pot explica apariţia unor mesaje spam conţinând o serie de recomandări Feng Shui care mai de care mai “inteligente”, fără că lucrurile să se oprească aici, ci însoţite de ameninţări cumplite în caz că nu vei retransmite mesajul unui număr de prieteni pornind, probabil, de la principiul că trebuie să moară şi capra vecinului. Despre legătura inexistentă între Internet şi blesteme nu are rost să ne pierdem timpul cu discuţii. Dar vă rog să-mi permiteţi câteva cugetări pe marginea recomandărilor, măcar pentru o banală defulare...
Iată mesajul (am modificat ortografia ori de câte ori a fost nevoie pentru ca nu cumva cititorii blogului meu să creadă că citesc blogul unui analfabet):
“Este fără îndoială un noroc minunat pe care l-am avut că am primit aşa ceva. Sper că aşa va fi şi pentru tine aşa cum a fost şi pentru mine! (Corect, şi pentru mine a fost un noroc pentru că am găsit astfel temă pentru un articol nou)
Sfaturile Lotusului: Ai 6 minute! (Aici ar mai fi trebuit inserată recomandarea : Acum porniţi cronometrul şi vorbiţi cu adminul ca nu cumva să cadă sereverul)
Sunt câteva sfaturi grozave, chiar dacă nu eşti superstiţios. Aceste Sfaturi Lotus ţi-au fost trimise de organizaţia Anthony Robbins ca să ai noroc. Ele au făcut înconjurul lumii de zece ori până acum. (Numai de zece ori? La cât de mare e grădina Domnului, mă aşteptam la o cifră cu mult mai mare)
Nu păstra acest mesaj. (Cu siguranţă că aşa voi face)
Sfaturile Lotusului trebuie să plece de la tine în 6 MINUTE. Altfel, vei avea o surpriză foarte neplăcută. Este adevărat, chiar dacă nu eşti superstiţios, agnostic, încrezător în soartă. (Sincer să fiu şi 6 minute mi se pare un timp prea lung acordat unor prostii)
1. Dă oamenilor mai mult decât se aşteaptă şi fă-o cu bucurie. (Desigur. Mai ales celor de la Administraţia Financiară)
2. Căsătoreşte-te cu un bărbat/femeie cu care îţi place să stai de vorbă. Pe măsură ce vei îmbătrâni, îndemânarea de a face conversaţie va fi foarte importantă. (Aici sunt puţin încurcat pentru că nu obişnuiesc să port conversaţii cu mâinile. Ca să nu mai vorbesc de faptul că eu m-am însurat pentru că amândoura ne place jocul de table... Oricum, am auzit că acum nevestele mute sunt la mare căutare)
3. Nu crede tot ce auzi, cheltuieşte tot ce ai şi dormi când vrei. (Nici când e vorba de un purtător de cuvânt? De ceva timp cheltuirea banilor nu mai este o problemă personală, ci a guvernului, care are grijă să mi-i cheltuiască conform recomandării. De dormit, sincer să fiu aş dormi, dar Feng Shui nu mă învaţă şi ce să-i spun şefului)
4. Când spui 'Te iubesc' aşa să fie. (Aici, sincer să fiu, am fost luat pe nepregătite. De obicei, eu spun te iubesc doar celor pe care îi urăsc)
5. Când spui 'Îmi pare rău' priveşte omul în ochi. (Şi dacă îi spun la telefon?)
6. Logodeşte-te cu cel puţin şase luni înainte de căsătorie. (Există alte surse la fel de culte care recomandă cinci luni şi opt zile)
7. Crede în dragoste la prima vedere. (Chiar şi dacă e vorba de o vedere cu "Salutări de la Tuşnad?"?)
8. Nu râde de visurile cuiva. Oamenii care nu au visuri, nu au prea multe. (Cred şi eu. Dacă dorm toată ziua, conform sfatului nr. 3?)
9. Iubeşte mult şi pasional. Poţi fi rănit, dar este singurul mod de a trăi din plin. (Hehe, asta dacă te ţin chingile... De rănit, desigur că poţi fi rănit dacă iubeşti mult şi pasional şi te prinde vreunul la nevastă-sa)
10. În dispute, luptă cinstit. Nu pronunţa nume. (Nici măcar "Nicule, vezi că îţi iau turnul la f6?")
11. Nu judeca oamenii după relaţiile pe care le au. (Mi se pare cel mai bun sfat. În fond, familia Rockefeller numără cei mai mulţi cerşetori printre prietenii ei)
12. Vorbeşte rar, dar gândeşte repede. (Nu vă recomand sfatul: ai ocazia de a spune o prostie mult mai clar)
13. Când cineva îţi pune o întrebare la care nu cunoşti răspunsul, zâmbeşte şi întreabă: De ce vrei să ştii?' (Ugh! E chiar tare sfatul! După ce că nu ştiu despre ce e vorba, să-i mai dau ocazia să îmi ceară lămuriri suplimentare!)
14. Ţine minte că marea iubire şi marile realizări comportă mari riscuri. (Dacă sunt iubiri multe, desigur că se pot ivi anumite riscuri din partea soţilor sau a soţiilor cu coarne. Dar eu cred că mai riscante sunt fondurile de investiţii...)
15. Spune 'Noroc' când auzi pe cineva strănutând. (Desigur. Noroc că nu m-a stropit...)
16. Când pierzi, nu pierde şi lecţia. (Nu mă interesează, sfatul e recomandat elevilor şi studenţilor)
17. Ţine minte cei trei 'R': Respectă-te; Respectă-i pe alţii; Responsabilitate pentru toate acţiunile tale. (Aici se pare că au apărut mici modificări în regulament. Până în 1989 erau alţii: Reciclare, Reutilizare, Refolosire)
18. Nu lăsa ca o mică dispută să strice o mare prietenie. (Dar o mare dispută poate strica o mică prietenie?)
19. Când îţi dai seama că ai făcut o greşeală, încearcă imediat să o corectezi. (Aş vrea, dar trebuie să aştept alegerile viitoare...)
20. Zâmbeşte când ridici telefonul. Interlocutorul va simţi asta în vocea ta. (Desigur. Mai ales când banca mă anunţă că am întârziere la plata ratelor. Oricum, Feng Shui fiind o ştiinţă străveche, nu am nicio îndoială că sfatul se bazează pe experienţa anticilor în folosirea telefonului)
21. Stai o vreme singur. (Atunci de ce să mă mai logodesc cu şase luni înainte cu o persoană care are îndemânarea de a face conversaţie?)
Şi acum, partea distractiva!
Trimite cele de mai sus la cel puţin 5 persoane şi viaţa ta se va îmbunătăţi. (Sunt convins. Voi avea o corespondenţă mult mai bogată cu prietenii cărora va trebui să le explic de ce le trimit asemenea prostii)
1-4 persoane: Viaţa ta se va îmbunătăţi lent. (Asta e! Încet, dar sigur!)
5-9 persoane: Viaţa ta se va îmbunătăţi văzând cu ochii. (Ai vecinilor?)
9-14 persoane: Vei avea cel puţin 5 surprize în următoarele 3 săptămâni. (Desigur. Printre ele, un număr sporit de prietenii distruse şi o nouă tăiere de salariu)
15 sau mai mult: Viaţa ta se va îmbunătăţi spectaculos şi tot ce ai visat vreodată va începe să prindă formă. (Ferească Dumnezeu! Odată l-am visat pe Hitler)
Un prieten adevărat este cineva care, strângându-ţi mâna, îţi atinge inima. (Este singurul lucru de bun simţ din acest mesaj enorm şi plictisitor)
Nu păstra acest mesaj. (Pe cuvânt de onoare că nu-l voi păstra)
Feng Shui Mental (Mai corect ar fi fost Feng Shui Demenţial)”
Să auzim de bine!

3 comentarii:

  1. Buna ziua, dorim sa va facem o propunere comerciala! Daca sunteti interesat trimiteti un e-mail la office@falvorotarybids.ro.

    RăspundețiȘtergere
  2. E demential felul in care l-ai comentat si de mult bun simt, totusi. Eu nu deschid astfel de mesaje, le sterg direct. Dar nu m-am gandit niciodata c-as putea rade cu gura pana la urechi de ele. Foarte draguta ironia si-ti multumesc pentru ca am zambit cu gura pana la urechi, aproape de ras adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  3. era cu adevarat feng shui sa fii nevoit sa indeplinesti toate cerintele in 6 minute :) asta da provocare...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!