"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 18 februarie 2010

Pachetul de ţigări dăunează grav sănătăţii!

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Văleu, vor zice mulţi dintre voi, mai ales cei fumători, ăsta s-a scrântit! Cum adică, nu sunt de ajuns pozele sinistre de pe pachetele de ţigări şi toate campaniile anti-fumat, acuma vine şi ăsta să ne prezinte Power Point-uri plicticoase şi să ne ţină morală despre efectele dăunătoare ale fumatului? Să ne umple creierii cu statistici aiuritoare şi comentarii făcute de medicii specialişti? Nu! Aşa ceva nu acceptăm! Să-şi vadă de blogul lui şi să ne lase în pace cu ale noastre.
Dragii mei, dacă aţi gândit aşa, atunci aţi gândit eronat, ca să nu zic greşit. Asta pentru simplul fapt că nu aţi citit cu atenţie titlul articolului. Haideţi s-o facem împreună: PACHETUL de ţigări dăunează grav sănătăţii. Eu m-am referit la PACHET, nu la ţigări, ceea ce, trebuie să recunoaşteţi, e ceva cu totul diferit. Cu spirit critic cum vă ştiu, veţi zice: bine, bine, dar ce are marfa cu ambalajul? Ehe, are şi încă multă. Haideţi să vă explic. Pentru asta, vom lua un caz ipotetic ce conţine două noţiuni absurde: să presupunem că eu m-am apucat de fumat şi că vin acasă cu metroul şi cu autobuzul, iar în pauza necesară schimbării celor două mijloace de transport, îmi aprind o ţigară. În ambele mijloace de transport călătoresc în picioare, ţinându-mă de bară.
Prima noţiune absurdă este că eu m-am apucat de fumat. E atât de absurdă încât mă bufneşte râsul şi nu mai pot scrie. A doua noţiune absurdă e că mă ţin de bară. După ce am văzut o mulţime de indivizi care, după ce strănutau în palmă, îşi puneau mâna la loc pe bară, cred că e uşor să vă imaginaţi de ce refuz cu îndârjire să o folosesc. Şi nu renunţ la acest principiu cu riscul de a fi înjurat de toţi călătorii din mijloacele de transport (iar unii dintre ei o fac întemeiat pentru că au bătături).
Ei, acestea fiind spuse, haideţi să trecem la rezolvarea cazului. Presupunem că am plecat de la serviciu, mă sui în metrou unde nu găsesc locuri libere, aşa că parcurg cele două staţii în picioare ţinându-mă de bară. Ajung la destinaţie, cobor şi merg în staţia RATB. Cum autobuzul nu mai vine, bag mâna în buzunar, desfac pachetul de ţigări cu filtru din dotare, desfac capacul pachetului, apuc o ţigară, o bag în gură şi o aprind cu bricheta. Gesturi şi fapte banale, nu? Da, dar vă rog să reţineţi gestul extragerii ţigării: ţin pachetul într-o mână, desfac capacul pachetului cu cealaltă mână, iar tot cu ea APUC ŢIGARA DE FILTRU şi o bag în gură! Acum v-aţi prins? Pun mâna plină de microbi şi murdării colectate de pe barele mijloacelor de transport în comun pe filtrul pe care apoi, îl bag în gură. Si, odată cu el, microbii depuşi de mâna murdară. Soluţia? Aţi ghicit-o! Ţigările să fie ambalate cu filtrul orientat spre fundul pachetului.
Acesta a fost cazul ipotetic prin care am încercat să vă dovedesc că pachetele de ţigări pot fi dăunătoare sănătăţii. L-am considerat ipotetic deoarece am presupus doar o condiţie de murdărire a mâinilor. Imaginaţia voastră şi viaţa de zi cu zi vă pot aduce înaintea ochilor multe alte posibilităţi de a avea mâinile murdare.
Să auzim de bine!

Un comentariu:

  1. Foarte, foarte interesanta abordarea ta, nu m-am gândit niciodată la asta. Da, ar fi ceva ca tigările sa fie invers poziţionate în pachet. Eu însă mi-am luat de-o grijă, nu mai fac casă cu ţigările, deşi microbi aş putea lua de oriunde.

    O zi bună!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!