"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 10 iulie 2010

Reguli de respectat la birou

BirouTuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
- umple tabla de plută cu tot felul de desene, fotografii ale cunoscuţilor, familiei, prietenului... căţel, pisică etc… că doar pentru aia e făcută. La ce ne-ar mai trebui tăbliţa de plută?
- de pe birou să nu cumva să lipsească: poza iubitului, soţului, căţelului, soacrei; mini-maimuţoi şi mini-cutiuţe inutile, dar drăguţe; colecţia de căni de cafea; resturile de biscuiţi, stiks-uri, fel de fel de nimicuri de care, firesc, nu ai cum să te desparţi (ce dacă eşti la serviciu? Nu trebuie să te simţi bine în mediul în care lucrezi?)
- dacă cumva ai avut noroc să ai boxe la calculator, nu fii egoist! Dă-le mai tare ca să asculte şi colegii de birou, nu contează că au treabă! Cui nu îi place puţină muzică? Mai ales muzica ta! Privirile lor nu sunt rele... sunt doar un pic stresaţi, aşa că dă mai tare şi eventual bagă şi ceva antrenant poate îi reanimi.
- dacă ai mobil, nu cumva să îl iei cu tine când pleci din birou! Ba dimpotrivă: dă-i soneria la maxim ca să îl auzi în cazul în care ai ieşit un pic să iei aer şi în plus aşa o să şi afli că a sunat. Să vezi ce săritori sunt colegii şi cum or să se îngrămădească ei să te anunţe că a sunat.
- când suni pe cineva pe telefonul fix fă-o pe speaker. Dacă nu răspunde, insistă! Sună cât mai mult!
- nu uita, dacă ai un sandwich cu salam, ceapă, usturoi să îl mănânci musai în birou, plimbându-te cu el ca şi când ai tămâia, pentru că nimic nu face atât de bine şi nu te bine dispune precum un miros de ceapă la prima oră a dimineţii. Colegii tăi or să îţi mulţumească pentru asta!
- la telefon, reţine, SE VORBEŞTE TARE, ca să te audă nu numai interlocutorul, dar şi noi... deoarece dacă vei uita să spui ceva o să te ajutăm şi o să îşi putem da sfaturi, că doar suntem la curent cu subiectul discutat. Şi în plus... aşa mai aflam şi noi ce fel de om eşti: cum vorbeşti cu soţia, cu soacra, cu copilul (ce a mâncat şi ce a mai făcut), care este atitudinea ta faţă de colaboratori.
- dacă cumva ai primit un nou parfum, te rugăm să îţi dai cu el peste tot, în aşa fel încât atunci când treci pe hol să se ştie că ai trecut tu. Cu ocazia asta aflăm şi noi pe unde eşti şi în ce corp al clădirii te afli.
- la sfârşitul zilei nu te mai chinui să îţi speli cana de cafea şi să îţi arunci resturile de mâncare... ai văzut desenul ăla animat cu piticii ăia care apar noaptea şi fac curat? Ei bine! Piticii există!
- când vezi un coleg plin de treabă, du-te la el şi întreabă-l ce îi mai face soţia... ce film a mai văzut... Dacă îţi spune că se grăbeşte sa dea un raport, nu te lăsa învins, insistă! Vino cu pozele tale şi arată-i-le! Povesteşte-i tu ceva drăguţ!
- e musai să nu uiţi să trimiţi muuulte mesaje cu poze, filmuleţe, drăguţe, către cât mai multă lume şi de cât mai multe ori. E o senzaţie minunată să ai mult de lucru şi să ţi se umple mesageria de mesaje de acest fel, care nu dau voie altor mesaje "mai puţin importante să intre" (de la colaboratori, rapoarte, oferte, analize). E minunat chiar să poţi spune: "calculatorul meu se mişcă foarte greu! Nu ştiu de ce!" Iar cel de la IT să îşi stoarcă creierii găsind o soluţie pentru tine. Unde mai pui că te poţi mândri că ai o grămadă de informaţii în PC şi că ar fi timpul să îl schimbe! Un hard de 80 de GB nu poate ţine la nesfârşit...
Să auzim de bine!

6 comentarii:

  1. Foarte interesant articolul si haios in acelasi timp.

    RăspundețiȘtergere
  2. In cazul asta eu sunt un fericit..Am hard de 160 GB la servici :) Cat adevar in cele de mai sus..am si eu colegi de genul..

    RăspundețiȘtergere
  3. Reguli de respectat la birou daca vrei sa nu stai prea mult pe-acolo. Oricum, foarte tari sfaturile :D.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Florin Morosan: Îţi mulţumesc!
    @ Mihai: Nu este pădure fără uscături...
    @ Cosmin: Corect, dacă nu vrei să stai prea mult pe acolo...

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiam ca astea-s reguli de urmat. Imi pare rau ca nu le voi respecta. Urasc sa-mi fac publica viata la birou si sa vada toti ce familie fericita am eu. Sau..., ar trebui sa ma laud??? Tre' sa mai citesc o data postarea. Clar! Misto, imi place si cred ca sunt lucruri care, in timp te-au deranjat, iar ceva a culminat, ca prea le-ai scris pe toate! Toti am trecut prin asta, am avut parte de toate astea la un loc si ne-am simtit ca-n.... Gara de Nord, cred :))

    RăspundețiȘtergere
  6. @QED: Din fericire, regulile astea nu au rezultat în urma practicii proprii, ci a practicii CELORLALŢI. Dintre toate, cea cu telefonul celular lăsat pe birou mi se pare cea mai frustrantă pentru că, oricâte apropouri am făcut, nimeni nu le-a recepţionat.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!