"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 17 februarie 2010

Ce face Crina Coco Popescu la 14 ani

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Se pare că un deficit de vitamine m-a făcut să cad în păcatul de a scrie ceva despre fotbalişti.
Dar am recuperat rapid, aşa că vă promit că n-o să mai fac. Iar ca o dovadă sinceră că mi-am revenit, este că astăzi voi scrie iar despre copii minunaţi. Despre acei copii minunaţi care, prin comportarea lor serioasă şi consecventă ne arată cât se poate de clar că sunt mai maturi şi mai înţelepţi decât adulţii.
Cu ceva timp în urmă scriam despre Alina Popescu. Astăzi voi scrie câte ceva despre altă fetiţă minunată (erh, ce ne facem cu băieţii, rămân de căruţă?) pe nume Crina Popescu. Este o copilă de 14 ani, deosebit de consecventă, ajutată de părinţii ei care se arată deosebit de devotaţi. Ei bine, ce a făcut Crina? Mai nimic. A escaladat şi ea un munte, acolo, ce mare scofală! Ce dacă e cel mai înalt din America de Sud? Cam astea ar fi concluziile dacă prospectezi mass media noastră. Exceptând PRO TV-ul care i-a consacrat un reportaj de câteva minute, precum şi vreo două ziare de sport care au făcut referire la performanţa ei, nimeni nu a considerat că este o ştire care să ţină paginile ziarelor. Sunt mulţi acei părinţi care se plâng de modelele greşite alese de copii lor. Dar nimeni nu face nimic pentru a remedia situaţia. Iată, acum ar fi avut un model bun de arătat copiilor. Dar nu am auzit ca cineva să fi luat atitudine. Mai mult, printre acei părinţi care reclamă carenţele educative ale copiilor lor, sunt şi cei care citesc tabloidele din scoarţă în scoarţă, cărora nu le scapă nicio emisiune de-a lui Capatos, Morar sau Brancu. Îi văd dimineaţa în autobuz sau în metrou cum sorb ziarele sau rubricile de scandal. Oare niciunul dintre aceşti părinţi scandalizaţi de proasta educaţie a progeniturilor nu lucrează la aceste publicaţii, nu participă la aceste emisiuni de bârfă, nu scriu la revistele pentru tineret pline de sex şi apologii ale nimicului? E mai educativ să ni se spună cu cine s-a culcat sau certat cutare vagaboandă decât să ni se prezinte un asemenea copil minunat? Ne este mai util nouă, ca părinţi? Le este mai util copiilor noştri? Îi va ajuta cu ceva în viaţă dacă află că Delia e disponibilă? Nu le-ar fi mai util să vadă ce înseamnă adevărata dăruire, munca şi seriozitatea? Văzând modul cum a fost tratată performanţa acestei fetiţe, singura concluzie la care pot ajunge este că da, copiii noştri duc lipsă de modele.
Pentru că ceea ce ni se prezintă nouă nu sunt modele. Iar ceea ce a realizat Crina este un model nu numai pentru copiii noştri, ci chiar pentru noi, adulţii. Să fii sănătoasă, Crina, şi să-ţi împlineşti dorinţele!
Să auzim de bine!

Un comentariu:

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!