"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 2 mai 2011

Români zeloşi au fost şi-s încă!

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Un cetăţean român, nemulţumit de prestaţia lui Boc, la fel ca şi alţii, a considerat că este de datoria lui ca să-şi manifeste respectiva nemulţumire într-un loc public, prin câteva vocalize şi huiduieli bine interpretate.
Până aici, nimic neobişnuit. În fond, una din libertăţile pe care presupunem că ni le-am câştigat după Revoluţie a fost aceea a liberei exprimări. Ba chiar şi a liberei huiduieli.
Auzindu-l, jandarmeria locală a purces la o acţiune specifică: l-a “umflat”, cum se spune în limbajul de specialitate şi l-a dus la secţie, unde i s-a aplicat amenda de rigoare. Nici acesta nu este un fapt neobişnuit. În fond, aşa cum respectivul cetăţean şi-a câştigat libertatea de a se manifesta, şi Jandarmeria Română consideră că şi-a câştigat libertatea de a amenda pe cine vrea muşchii ei.
Cele două fapte coroborate nasc însă două întrebări, una mai ciudată ca cealaltă:
1. De ce Jandarmeria Română nu amendează la fel de prompt motocicliştii care îşi turează motoarele printre blocuri după 12 noaptea cu scopul vădit de a declanşa alarmele maşinilor parcate? De ce aceeaşi Jandarmerie Română nu amendează la fel de prompt beţivii care rag printre blocuri, umflaţi de băutură, până noaptea, târziu? De ce la fel de aceeaşi Jandarmerie Română nu amendează huliganii (era să scriu microbiştii) care urlă pe străzi şi prin mijloacele de transport în comun înainte şi după meciurile de fotbal?
2. Să presupunem, doar de dragul exerciţiului, că respectivul cetăţean ar fi fost un exaltat admirator al lui Boc. Şi că, luat de avântul admiraţiei nemărginite, ar fi strigat la fel de tare şi de răspicat „Trăiască Boc!” „Slavă lui Boc!” „Boc să trăiască, România să înflorească!”. Şi altele asemănătoare. Aceeaşi Jandarmerie Română l-ar mai fi amendat? Liniştea publică nu ar mai fi fost la fel de tulburată?
Masa media vuieşte, emisiunile nu mai contenesc, se fac tot felul de scenarii şi se construiesc ipoteze. De fapt, lucrurile cred că sunt mult mai simple. Sunt sigur că Boc nu a dat nicio indicaţie pentru efectuarea unei asemenea acţiuni. Sunt la fel de convins că nici comandantul Jandarmeriei nu a făcut asemenea tâmpenie. Toată treaba porneşte de la un trepăduş local din partid sau din Jandarmerie care s-a gândit cam aşa: „Cuuum, vine la noi în oraş Conducătorul nostru şi noi, în loc să-l întâmpinăm cu braţele deschise, îl întâmpinăm cu huiduieli? Aşa ceva nu se poate!”.
L-aţi recunoscut? Nu? Ei bine, este acelaşi trepăduş care mătura aleile şi spoia pomii atunci când se anunţa vizita lui Ceauşescu. Acelaşi servitor umil şi slugarnic din administraţie. Despre asta este vorba.
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Politaiul Pristanda ramane nemuritor cu conduita sa ca de floarea-soarelui : se-nvarte dupa SOARE ! Adicatalea....se-ntelege....nu dupa "Regele-Soare" (trecut deja demult in cartile de istorie !) ci dupa "soarele-puterii"....ce nu e altceva decat efemerul asteroid (eventual prafos si plin de gheatza) dupa care nu trebuie sa ne uitam cu....telescopul ci cu....lupa... :))))

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Marco Polo: Da, ai pus punctul pe "i". Pristanda este cea mai potrivită asociere. Şi cred că nu greşeşti nici în privinţa soarelui nostru minuscul...

    RăspundețiȘtergere
  3. Excelenta analiza... din pacate jandarmeria isi face datoria doar cand este vorba de pupincurismul desantat (a mi se scuza limbajul care nu cadreaza cu blogul tau). Si nu este doar cazul jandarmeriei, ci si al politiei, judecatorilor etc. Cred ca singura institutie publica pe care nu o putem condamna ar fi cea a pompierilor, in rest educatie - ioc, sanatate - ioc, protectie - ioc s.a.m.d.

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Nelu_A: Ooo, da, iubesc, admir şi respect pompierii!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!