"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 27 mai 2011

Produse împănate

Imagine preluată de pe porumbei.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Piept de pui împănat.
Se taie în fâşii pieptul de pui, se unge cu muştar cu o pensulă, se trece prin porumbul măcinat sau zdrobit şi se prăjeşte în ulei încins. Se scoate pe farfurie şi se asortează cu cartofi prajiţi.
Pui împănat cu usturoi.
Se spală puiul şi se pune deoparte. Slănina se taie fideluţe iar usturoiul se taie mărunt pe lungime. Cu un cuţit ascuţit se fac găuri mici în pieptul de pui în care se vor introduce câte o bucată de slănină şi câte o felie de usturoi. Astfel se împănează tot pieptul de pui, iar dacă se doreşte, chiar şi pulpele. Se mai pun câteva bucăţi de slănină şi usturoi în interiorul puiului, se condimentează bine cu sare, piper, boia după gust şi se introduce în punga de gătit. Punga se leagă la capăt, se fac mici orificii în pungă ca să poată ieşi aburul şi se pune în cuptorul încins 1 oră - 1,5 ore. Apoi se verifică cu o furculiţă puiul dacă este gata (dacă aceasta intră foarte uşor este gata) şi dacă s-a făcut, se desface de tot punga deasupra ca să se rumenească bine puiul. Se mai ţine la cuptor aprox. 20 minute.
Piept de pui împănat la grătar.
Desfacem pieptul de pui (punem o bucată mai mare) şi începem ca să-l împănăm făcând crestături în el, ca niste buzunăraşe, pe care le umplem cu usturoi tăiat în feliuţe şi fâşii de şunculiţă. Dăm un mic praf de sare. Îl pliem şi-l închidem cu un beţişor de frigărui, astfel încât să nu ne trezim cu umplutura afară. Îl condimentăm cu sare, piper, îl tăvălim prin muştar şi apoi îl presărăm cu boia dulce (sau iute, după gust). Îl punem pe grătar şi-l lăsăm destul întorcându-l pe toate părţile ca să se facă bine.
Acestea au fost doar câteva din miile de reţete de pui împănat. Sunt foarte convins că mulţi dintre noi, chiar dacă nu îl ştiu prepara foarte bine, cel puţin ştiu să-l mănânce cel puţin la fel de bine...
Dar o reţetă pentru maşină împănată ştie careva dintre voi?



Să auzim de bine!

5 comentarii:

  1. Probabil ca ne indemni sa dam o reteta de masina...."despanata".Altfel, daca va mai sta tot acolo pe sub copaci, va prinde cu siguranta si aripi nu numai la "figurat" stiut fiind ca piesele se vand bine la talcioc si o masina ...si mai bine ! Cred ca deja sunt niste "ochyi ciornyi" atintiti spre biata victima, potential numai buna de..."ciordit"....

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Marco Polo: În mod curios, sunt de acord că o maşină despănată e mai bună decât un pui împănat...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Vio : O masina despanata e musai sa fie in aceasta stare (buna) oricand dar un pui impanat e bun numai daca nu tii regim ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Acum nu ca as face reclama, dar ala-i BMW toata ziua, iar alaturi de Audi a ajuns deja sa fie perceputa ca masina de interlop si de tigan. Asa ca Marco Polo este foarte aproape de limbajul folosit in mod curent in interiorul unoe astfel de masini - 'ciordit' :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Nelu_A: Eu am șters toate semnele de marcă, poate crede lumea că e Trabant...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!