"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 24 mai 2011

Fii observator!

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Dragii mei, să nu credeţi că sunt un duşman înrăit al mass media româneşti. Dar în competiţia dintre cine este de vină, publicul care cere sau mass media care oferă, eu sunt adeptul celei de a doua variante. Am fost şi rămân un fidel apărător al rolului educaţiei, iar mass media este unul din instrumentele educative. De aceea sunt pur şi simplu oripilat când văd cum aceasta manipulează în modul cel mai perfid conştiinţa maselor, tratând oamenii ca pe nişte vite proaste, nu ca pe nişte humanoizi.
Nu am de lucru şi încerc să aflu de la Observatorul Antenei 1 câte ceva despre demonstraţiile din Spania, locuitorii respectivei ţări aflându-se în admiraţia mea pentru curajul de care dau dovadă. Dar prima ştire peste care dau nu este aceasta, ci o alta care, dacă ar fi fost ca să mă iau după titlul ei, nici nu era o ştire.
În subsolul imaginilor transmise era un text care glăsuia astfel: “Vedeta Antenei 1, la Cannes!”. Acum, vă întreb cu toată sinceritatea, ce înţelegeţi voi din acest text? Eu nu înţeleg altceva decât că o persoană care este încadrată la respectivul post cu funcţia de vedetă a ajuns să fie prezentă (în vederea unei eventuale nominalizări) la festivalul de cinematografie din respectiva localitate. În niciun caz ca prezentatoare, ci ca actor sau regizor. Pe cuvânt dacă pot înţelege altceva...
Când colo, despre ce era vorba? O doamnă, pe nume Andreea Berecleanu, lua interviu unor artişti şi regizori români prezenţi la festival în calitate de invitaţi.
În primul rând, statutul le era diferit: artiştii şi regizorii erau invitaţi acolo, iar ea se ajunsese trimisă de postul de televiziune.
În al doilea rând, dânsa nu este vedetă, este prezentatoare de ştiri. O simplă prezentatoare de ştiri. Vedetele sunt, conform DEX :”Artist vestit (mai ales de teatru, cinema); stea. 2) fig. Persoană care se impune în mod intenţionat într-un domeniu de activitate”. Adică un sportiv talentat, sau un cântăreţ talentat, sau un medic renumit, sau un profesor excepţional şi alţii asemănători. Oricum, nu ducem lipsă (încă...) de adevărate vedete, de oameni care au cu se mândri şi cu care ne mândrim la rândul nostru. Dar nu o prezentatoare de ştiri.
În al treilea rând, titulatură de vedetă care i-a fost atribuită echivalând cu un titlu profesional. Ceva în genul în care ai spune inginerul X, la Cannes! Dar nu ştiu şi nu cred că există această denumire în nomenclatorul meseriilor din România.
În sfârşit, în al patrulea rând, ştirea nu este ştire, este un fals. Fals pentru că nu vedeta Antenei 1 era la Cannes, ci un număr de regizori şi artişti români care îşi câştigaseră prin munca lor dreptul de a fi invitaţi acolo. Faptul că postul de televiziune şi-a trimis un reporter acolo nu mă interesează şi nici nu este o ştire. Ca să fim corecţi şi pentru ca respectiva informaţie să fie ştire, cred că era mai corect să fi fost formulată în genul: “Prezentatoarea Antenei 1 le ia un interviu artiştilor români prezenţi la Cannes!” sau, pur şi simplu „Artişti români prezenţi la Cannes!”.
Ei erau şi sunt adevăratele vedetele. Iar adevărata ştire nu era despre ce face sau cum a ajuns prezentatoarea postului acolo, ci despre ce fac oamenii talentaţi care au fost invitaţi la marele festival.
Să auzim de bine!

Un comentariu:

  1. 1.Cred ca termenul "vedeta" a fost utilizat la..."misto" de catre unii dintre colegii din redactie care, poate, nu o prea "inghit" pe aceasta prezentatoare.De altfel, cuvantul "vedeta" se utilizeaza curent (metaforic) cu sens glumet.De exemplu : "Gigel a devenit de azi vedeta scolii nr..X pentru ca (sa zicem!) a ajutat o batrana sa treaca strada!" :))))
    2. Ehehei, de eram noi tratati ca niste "humanoizi", ajungeam de mult in atentia UFO-Dept. din cadrul FBI sau CIA ....Ca ne-am tot rugat 50 de ani sa tot vina americanii....

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!