"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 31 mai 2011

Revoluţia islandeză

Tuturor prezenţi şi viitori, salutare!
Am câţiva prieteni care se dovedesc ajutoare preţioase în activitatea de blogăreală. Printre altele, ei prospectează piaţa şi îmi trimit cele mai interesante ştiri. Iată una, primită iniţial fără precizarea sursei, dar pe care, mai apoi, am identificat-o.
“Am primit pe mail un rezumat al unui articol apărut în Spania, despre veritabila revoluţie din Islanda. La ştiri bineînţeles că nu a ”transpirat” nimic, căci nu se doreşte ca modelul islandez să se propage.
În Islanda, ţara în care guvernul a fost demis în totalitate, marile bănci au fost naţionalizate, s-a decis ca să nu se plătească datoria creată în Marea Britanie şi Olanda din cauza politicii lor financiare rău intenţionate şi s-a creat un grup popular pentru a rescrie constituţia. Şi toate acestea paşnic!
O revoluţie împotriva puterii care ne-a adus la criza actuală. De ce aceste fapte nu au devenit cunoscute de doi ani? Ce se întâmplă dacă alţi cetăţeni UE vor lua exemplul lor? Iată pe scurt istoria evenimentelor:
- 2008. Se naţionalizează cea mai mare bancă din ţară. Se prăbuşeşte moneda, bursa îşi suspendă activitatea. Ţara este în stare de faliment.
- 2009. Protestele populare din faţa parlamentului fac ca să fie convocate alegeri anticipate şi provoacă demisia primului-ministru şi a membrilor guvernului în bloc.
- Continuă situaţia economica nefavorabilă. Printr-o lege se propune rambursarea datoriei către GB şi Olanda având de plată suma de 3.500 de milioane de euro, o sumă pe care toate familiile islandeze ar fi urmat să o plătească lunar, pentru următorii 15 ani, la 5,5% dobândă!
- 2010. Oamenii ajung ca să iasă în stradă şi cer ca această lege să fie supusă referendumului. În ianuarie 2010, preşedintele refuză să o ratifice şi anunţa că se va consulta poporul. La referendumul organizat în luna martie, 93% din voturi au fost împotriva acestei legi.
- Pentru toate acestea, guvernul începe o anchetă pentru a rezolva responsabilităţile legale ale crizei. Începe arestarea mai multor bancheri seniori şi directori. Interpolul emite un ordin şi toţi bancherii implicaţi pleacă din ţară.
- În acest context de criză, se alege o adunare pentru a elabora o nouă constituţie care să includă lecţiile învăţate în urma crizei şi pentru a o înlocui pe cea curenta, o copie a constituţiei daneze.
- Pentru a face acest lucru, se merge direct la poporul suveran. Se aleg 25 cetăţeni fără afiliere politică, din 522 care si-au depus candidaturile, care era necesar ca să fie majori şi să aibă sprijinul a 30 de persoane. Adunarea constituţională îşi începe activitatea în februarie 2011 şi prezintă un proiect de constituţie bazată pe recomandările poporului făcute în urma a numeroase reuniuni din întreaga ţară.
Noua constituţie trebuie să fie aprobată de către actualul Parlament şi de cel care se va forma după alegerile legislative.
Aceasta este o scurtă istorie a Revoluţiei Islanda:
- demisia guvernului în bloc;
- naţionalizarea băncilor;
- un referendum pentru a permite oamenilor ca să decidă cu privire la deciziile economice;
- închisoare pentru cei responsabili pentru criză şi rescrierea constituţiei de către cetăţeni.
S-a menţionat acest lucru în mass-media europeană? S-a comentat cu privire la acest lucru in talkşourile politice? S-au văzut imaginile de la evenimente la televizor? Bineînţeles că nu...
Islandezii au fost în măsură ca să dea o lecţie întregii Europe, să se împotrivească întregului sistem şi să ofere o lecţie de democraţie întregii lumi.”
Ei, ce ziceţi de noul tip de “Revoluţie de catifea”?
Să auzim de bine!
Sursa: rapcea.ro

4 comentarii:

  1. 1.Ii las pe economisti sa scrie comentarii pe aceasta tema ca eu, unul, nu ma pricep.De interes pt.mine ar fi fost sa citesc cate ceva despre situatia de ULTIMA ORA a Greciei !
    2.De multe ori, consultarea poporului duce la catastrofe (vezi referendum-ul pro/anti Basescu!) ulterior greu de reparat...
    3.La repezeala, gasii doua link-uri utile :
    http://www.zf.ro/business-international/islanda-cedeaza-si-va-plati-datoriile-catre-anglia-si-olanda-8154352/
    http://www.islanda.ro/index.php?c=414

    Pe cine sa credem ? Cum e mai bine ?
    Deocamdata, ATAT ! :)))

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Marco Polo: 1. Dragul meu, şi eu sunt îngrijorat de situaţia Greciei şi urmăresc toate ştirile. 2. Dacă prin asta înţelegi şi alegerile, nu numai referendumul, atunci sunt de acord cu tine. 3. Este un articol preluat, nu reflectă şi opiniile mele. Iar în situaţia actuală, doar Dumnezeu mai ştie cum e bine...

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Vio :
    2.ORICARE "consultare" a demos-ului! Mai ales ca s-au rafinat (periculos de perfid!) si tehnicile de manipulare a maselor! Gandul ma duce si la subiectivismul "juratilor" americani care l-au gasit "not guilty" pe acel "U.S. Marine Staff Sergeant Christopher Van Goethem" (vezi Teo Peter)...Dar si la bietul Mos Ion Roata care o viata intreaga a crezut ca el si cu poporul a (au) facut Unirea de la 1859! Marile decizii privind soarta popoarelor au fost luate "de sus in jos", uneori cu forta! Ataturk e un mare exemplu.Desi nu-mi place ce a facut cu grecii din Asia Minor si cu....altii....

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Marco Polo: Ooo, ai dreptate! Inclusiv votul prin corespondenţă... Cât despre ce s-a întâmplat cu grecii din Asia Mică, nu cred că e ceva ce să îi placă unui om normal. Dar, după cum spui şi tu, lucrurile sunt hotărâte de sus...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!