Motto
"După cum se știe, în fotbal nu se câștigă bani"-cuvintele aparțin unui oficial al fotbalului românesc.
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
"După cum se știe, în fotbal nu se câștigă bani"-cuvintele aparțin unui oficial al fotbalului românesc.
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Până la Revoluţia din 1989 am stat în genunchi şi cu capul plecat către ruşi, susţinând sus şi tare că lumina de la răsărit ne vine. Ceea ce, dintr-un anumit punct de vedere nu erea fals... Schimbarea produsă de Revoluţie a fost simplu de efectuat. O simplă rotire cu 180 de grade şi, gata! acum susţinem din toate puterile că lumina ne vine de la apus. Ceea ce, din acelaşi punct de vedere, este un fals...
Ca să ne dovedim slugărnicia şi lipsa de catolicism a papei (pentru că noi suntem mai catolici decât el...) ne-am apucat să importăm cu mic şi mare cultura Coca Cola, fără să ne gândim nici măcar o secundă că aceasta nu este o cultură bazată pe valori umane, ci una comercială. Aşa am ajuns ca să sărbătorim cu multă voie bună Sf. Valentin sau Halloween, sărbători străine nu numai religiei noastre, dar şi spiritului nostru. Nu mai eşti considerat un intelectual real dacă nu serbezi Halloween, oricâte facultăţi ai la bază.
În pricipiu, putem spune că, de fapt am importat deşeurile culturii Coca Cola, cu drogurile, prostituţia sau tarele ei. Fenomenul nu a fost greu de anticipat, dacă ne gândim doar la lipsa de dizidenţă a intelectualităţii româneşti. Ce are dizidenţa cu asta? Păi are, pentru simplul fapt că dizidenţa este o primă manifestare a existenţei unei coloane vertebrale. Lipsa acestei coloane de o necesitate minimă a făcut nu numai ca să asimilăm deşeurile culturii Coca Cola, ci chiar să omitem aspectele ei pozitive. Şi o manifestare pregnantă a acestei situaţii se vede în sport.
De exemplu, în SUA are loc campionatul de automobilism de la Indianapolis. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi aplaudă vedetele şoferi. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
De exemplu, în SUA are loc un turneu open de tenis. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi aplaudă vedetele tenismani. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
De exemplu, în SUA are loc campionatul de baschet. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi aplaudă baschetbaliştii. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
De exemplu, în SUA se desfăşoară campionatul de fotbal american. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi aplaudă vedetele fotbalişti. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
De exemplu, în SUA se desfăşoară un turneu naţional de golf. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi aplaudă vedetele golferi. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
De exemplu, în SUA are loc finala campionatului de base-ball. Milioane de americani urmăresc transmisiile televizate, în timp ce alte sute de mii umplu tribunele şi apludă vedetele aruncători sau prinzători. În acest timp, milioane de români se uită la fotbal şi sorb prostiile debitate de fotbalişti.
Iar exemplele pot continua pe încă o pagină. O simplă socoteală aritmetică ne relevă faptul că suma spectatorilor direcţi sau la televiziune depăşeşte ca număr populaţia ţării, de unde putem trage lesne concluzia că există destui spectatori care urmăresc mai multe discipline sportive. Aceeaşi simplă socoteală ne relevă faptul că suma spectatorilor români de fotbal reprezintă populaţia ţării.
Exceptând fotbalul, nicio altă disciplină sportivă nu este susţinută, încurajată sau sponsorizată. Şi asta nu pentru că nu am avea sportivi de performanţă... Cam asta am reuşit noi să obţinem după douzeci şi unu de ani de importuri îndârjite...
Să auzim de bine!
La noi e ca-n Roma antica (o fi fost asa si in Atena arhontzilor ?!)adica poporul cere si Cezarul (sau ..."despotul")ii da : "panem et circenses". Ca atata se cere !
RăspundețiȘtergereAcuma, fotbalul (si nu numai !) este "circenses" iar "panem" este dupa cum urmeaza : la iarba verde sunt fripturi si carnati. La munte sunt fripturi si carnati, la mare sunt fripturi si carnati, la pachet sunt fripturi si carnati, de Craciun sunt fripturi si carnati, de Paste....la nuntzi sunt fripturi si carnati.....Sa mai zic ?
In concluzie : traiasca "panem et circenses" !
Dar la alte neamuri cum o fi oare ?
@ Marco Polo: Da, subscriu la părerea ta, pâine și circ, așa suntem crescuți și educați. În privința grecilor, să știi că nu pre se omorau cu jocurile și gladiatorii. Ei erau mai ocupați cu olimpiadele...
RăspundețiȘtergere