"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 18 mai 2011

A greşit opoziţia?

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, după ce “roata” a început să se întoarcă în favoarea Aliaţilor şi zorii victoriei începeau să mijească, s-a petrecut un fapt care era preconizat să scurteze durata războiului. Dar, în mod paradoxal, rezultatul a fost exact pe dos.
Este vorba de comunicatul dat de către Aliaţi în urma întâlnirii de la Casablanca. Aceştia, siguri de puterea alianţei lor, precum şi având moralul ridicat datorită recentelor victorii obţinute, au dat publicităţii celebrul comunicat prin care germanilor li se solicita capitularea necondiţionată.
Aparent, comunicatul era menit să scurteze durata războiului. Auzind asemenea ameninţare, se presupunea că germanii vor depune armele în masă speriaţi de urmările nefaste pe care le-ar fi avut pentru ei nerespectarea unei asemenea propuneri. Totodată, mesajul era menit să ofere o speranţă de dreptate populaţiei ţărilor care fuseseră afectate de război, oferindu-le imaginea unui moment al dreptăţii.
Din păcate, lucrurile au ieşit exact pe dos. Armata germană, educată în spiritul ordinei şi al disciplinei absolute a considerat că o capitulare necondiţionată este exact umilinţa la care nu vrea să fie supusă. Iar populaţia Germaniei s-a îndârjit şi mai rău în susţinerea armatei, considerând că, oricum, nu mai au nimic de pierdut.
Mai nou, opoziţia română afirmă în mod repetat că, odată ce va câştiga alegerile, îi va pedepsi exemplar pe actualii guvernanţi pentru toate abuzurile şi nedreptăţile lor.
Ideea mi se pare corectă în esenţa ei, dar momentul mi se pare nepotrivit. Părerea mea este că asemenea măsuri trebuie aplicate, nu afirmate. În primul rând pentru faptul că reprezintă un angajament al actualei opoziţii, angajament care, dacă nu va fi respectat, le va da bătăi de cap ulterior.
Iar în al doilea rând, o asemenea ameninţare nu îi va dezarma pe actualii guvernanţi ci, din contra, îi va îndârji şi mai mult în fapte de abuz şi corupţie. Va creşte numărul voturilor cumpărate şi al aranjamentelor făcute, ceea ce le va spori şansele de realegere. Practic, nu se vor da înapoi de la nimic pentru a fi realeşi. Oricum, nu mai au nimic de pierdut, dacă vor pierde şi-au asigurat deja viitorul şi cine ştie, abuzând suficient poate că mai le reuşeşte un mandat.
Iar atunci, mai văd ei ce au de făcut…
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!