"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 17 mai 2011

Fenomene stranii pe teritoriul României (2)

Imagine preluată de pe antena3.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
După cum vă povesteam în postarea precedentă, lista fenomenelor stranii observate de mine este destul de lungă şi, se pare, este în creştere. Să vedem ultimele fenomene observate.
O consilieră a Primului Ministru, Vas sau Vos pe numele ei utilizat de mijloacele mass media, ne lămureşte scurt şi din prima motivul pentru ce motiv preţurile la carburanţi nu pot fi îngheţate de actualul guvern. Explicaţia, paradoxală chiar şi pentru pisica mea care a început să miaune la auzul veştii, este aceea că, pe piaţa mondială va urma (nu se ştie când) o scădere a preţurilor la petrol. În acest caz, respectiva ieftinire ar prinde România pe picior greşit pentru că nu ar mai putea reveni asupra preţurilor. Nu este straniu Primul Ministru are o consilieră care spune o asemenea prostie în mod public, uitând că, aşa cum acest guvern poate îngheţa preţurile, tot el le poate dezgheţa, exemplul modificării legislaţiei după bunul plac fiind Codul Fiscal care a fost modificat de şaizeci (60) de ori într-un an?
Dar haideţi să mai cunoaştem un fenomen straniu. De data asta, ceva mai acaná, adică la un minister, şi anume cel al Agriculturii. O persoană care ocupă funcţia de ministru (îmi este greu s-o definesc drept ministru) afirmă cu seninătate două lucruri, ambele mari şi enorme prostii, mai mari decât ministerul pe care îl conduce. Prima este că anul acesta vom avea o recoltă năucitoare de bună. Iar a doua, la fel de mare, dacă nu şi mai mare este că agricultura a devenit (se subînţelege că în România) o loterie. Nu este straniu că un cetăţean aflat întâmplător în funcţia de ministru al agriculturii afirmă că vom avea o asemenea recoltă înainte de a răsări cerealele pe câmp, în condiţiile în care ploile nu mai contenesc, frigul o ţine pe-a lui, grindina cade pe tot locul iar pe piaţa mondială se anunţă o criză? Nu este şi mai straniu că aceeaşi persoană aflată în aceeaşi funcţie să afirme despre agricultură că este o loterie în loc să prezinte proiecte sau planuri de irigaţii sau de încurajare a agriculturii, recunoscând astfel singur şi nesilit de nimeni că ocupă funcţia de pomană?
Ia să mai vedem un fenomen straniu. Cei care au condus prin părţile de sud ale ţării, mai precis pe porţiunea Bucureşti-Ploieşti au observat cu uşurinţă faptul că, din cincizeci în cincizeci de metri se află montată o cameră de supraveghere. Utilizând acelaşi spirit de observaţie se poate remarca la fel de uşor că nimeni, dar absolut nimeni nu respectă viteza legală pentru această porţiune de drum. Atunci, vin şi vă întreb: nu este ciudat că pe o şosea dotată cu atâtea camere de supraveghere şi pe care nimeni nu respectă viteza legală, niciun şofer nu este oprit sau amendat?
Haideţi să vă mai arăt un fenomen straniu. După cum ştie tot poporul român, suntem membrii Uniunii Europene, dar nu în mod gratuit. Pentru a beneficia de avantajele aderării, trebuie să cotizăm la greu. Ei bine, de cotizat cotizăm, dar atunci când ungurii ne propun ca să colaborăm la modernizarea căilor ferate printr-un acord comun, beneficiind de ajutor european, noi refuzăm. De fapt, personajul care a răspuns anchetei, pentru că nu cred că putem avea un ministru inconştient, a dat un fel de răspuns în dude, din care nici el nu a înţeles de ce s-a refuzat acest acord. Mai mult, deşi România putea beneficia de ajutorul Uniunii pentru programe sociale, noi nu am cerut un euro! Nu e straniu că, deşi ne văităm că suntem o țară săracă şi sărăcită, deşi guvernul nu ştie decât să taie salarii, pensii şi tot ce vede înaintea ochilor fără o singură măsură de creştere economică, noi ne permitem ca să nu cerem şi chiar să refuzăm orice ajutor comunitar?
Ultimul fenomen straniu pe ziua de azi ne este oferit de negociatorul FMI la Bucureşti. Dacă nu îl cunoaşteţi, vă ajut eu spunându-vă că este acea persoană cu pantofii găuriţi care conduce guvernul României. Personajul vine la Bucureşti ca să ne spună două lucruri: că vor trebui tăiate total subvenţiile de la stat şi că, în funcţiile de conducere ale regiilor vor trebui unşi manageri de sorginte străină. Nu e straniu că, spre deosebire de alte ţări normale, unde recomandările FMI au provocat revolte, în România nimeni nu protestează? Nu e la fel de straniu că el cere tăierea subvenţiilor nu în Suedia sau Germania, ci în România, cea cu salariaţi cu salarii tăiate şi cu populaţia sărăcită? Dar nu este şi mai straniu faptul că politizarea funcţiilor în stat a ajuns pe asemenea culmi, încât trebuie să vină Pantof Găurit ca să impună o reglementare pentru că avem un Prim Ministru orb la realităţile din jur?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!