"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 4 mai 2011

Mai terminaţi cu anchetele astea!

Imagine preluată de pe modelecerere.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Sunt în bucătărie şi, în timp ce derulez câteva activităţi domestice, televizorul îşi deapănă netulburat ştirile. “Un accident grav s-a petrecut noaptea trecută în judeţul Mureş. Din cauza unui morman de nisip lăsat nesemnalizat în mijlocul drumului, conducătoarea unui autoturism s-a izbit de el şi s-a răsturnat, bla, bla, bla. Poliţia a demarat o anchetă pentru stabilirea vinovaţilor, bla, bla, bla”.
Nu am date şi instrumente statistice la îndemână, dar cred că nu exagerez dacă afirm că ştirile de acest gen sunt săptămânale. Maşini, biciclişti sau pietoni cazuţi în gropi nesemnalizate, accidente oribile produse de circulaţia nocturnă a căruţelor nesemnalizate, răsturnări din cauza materialelor lăsate în drum etc.
Toate au un numitor comun: indiferenţa. Indiferenţa faţă de munca ta şi faţă de a altora. Indiferenţa faţă de propria viaţi şi faţă de a altora. Un pieton îmi iese în faţă prin loc nemarcat şi nesemnalizat fără ca măcar să manifeste intenţia de a se asigura din stânga. La atenționările mele îmi dă răspunsul dezarmant „ce, nu ai frână?”. Lăsând la o parte nesimţirea răspunsului, am frână, fi-ţi-ar capul ăla sec al dracului să-ţi fie, dar tu îţi dai viaţa pe probabilitatea ca frâna mea să funcţioneze? Dacă e defectă? Mori pentru că nu are ALTUL grijă de tine?
Nu este nevoie de nicio anchetă, nu este nevoie de nicio comisie pentru că ăştia suntem noi. Ăştia suntem noi, românii. Şi peste un an şi peste zece şi peste o sută, aceste accidente vor continua să se întâmple. Nimeni şi nimic nu ne poate scoate din indiferenţa noastră, nimeni şi nimic nu ne poate scoate din sânge principiul lucrului făcut de mântuială.
“Românii sunt foarte apreciaţi în Germania” decretează un interlocutor în cadrul unei emisiuni la televizor. Fals, complet fals! Nu românii sunt apreciaţi în Germania sau aiurea, ci românii care LUCREAZĂ în Germania sunt apreciaţi acolo şi asta nu pentru că sunt români, ci pentru că au trebuit să se conformeze regulilor nemţeşti. Şi germanii care lucrează în Germania sunt foarte apreciaţi acolo.
Pentru ca imaginea să fie reală ar trebui să putem declara că românii care lucrează în România sunt apreciaţi. Este vorba de românii noştri cei de toate zilele, care lasă mormane de nisip nesemnalizate în mijlocul drumului, care circulă noaptea cu căruţe nesemnalizate, care sapă şanţuri fără să asigure pereţii, care, după intervenţii, pun la loc capacele canalelor cu bombamentul în sus ca să îţi faci praf maşina, care îţi predau maşina aflată în service cu piese descompletate, românii care, dacă au de strâns trei şuruburi la un dispozitiv, vor strânge doar două pentru că “merge şi aşa”, românii care traversează fără ca să se asigure, aşteptând ca alţii să aibă grijă de ei, românii care îşi parchează maşinile pe liniile de tramvai sau pe scările muzeelor, români care fac curse cu maşinile pe plajele pline de turişti şi vă las pe voi să completaţi lista pentru că e foarte lungă fiind vorba de noi toţi românii.
Nu avem nevoie de nicio anchetă, nu avem nevoie de nicio comisie. Avem nevoie doar de respect faţă de noi.
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Un om politic de la noi spunea acum vreo 15 ani ca societatea noastra se "polarizeaza" d.p.d.v.material.Eu as zice ca si d.p.d.v.mental. Toti vedem indiferenta din jur dar numai o mica parte dintre noi ar da semne ca se si intreaba DE CE ACEST FENOMEN ? De ce tocmai noua, romanilor ? Iar e chestie de ...."atitudine civica"....Fac parte din cei ce se tot intreaba (si...."socoate" !).Raspunsul il poate da oricine este intrebat.E drept, NU CHIAR UN ACELASI RASPUNS! Cauzele indiferentei de care se face pomenire in postare ? Multiple !!! Remedii ? Sa vina un Bismarck! Un Tepes-Voda e prea....banalizat....Asta ca sa nu spun un Franco sau o junta a coloneilor cum a fost cea din Grecia intre 1967-1974. A propos de asta din urma : prietenii nostri greci mergeau la rudele lor din Elada (aflata sub colonei) si ne spuneau, la intoarcere, ca "grecii traiesc foarte bine", e drept cu...."ciocu' mic"....Veneau cu zeci de kile de bunuri si cu impresii foarte bune ! Noi eram sub dictatura lui Ceausescu, traiam prost si cu.....ciocu'mic !

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Marco Polo: Uiţi ceva. Uiţi Turcia cu turcii ei care a fost educată nu cu mult timp în urmă tot de un regim militar. Cu ani în urmă,,un fost director de-al meu îmi spunea: democraţie,libertate, toate sunt bune, frumoase şi utile, dar oamenii TREBUIE conduşi dacă vrei să facă ceva. Se pare că omul ştia ce spune...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu, nu uit! Doar am.....omis! Este vorba de regimul lui Kenan Evren. Desi sunt filogrec, gratie TV-urilor turcesti, observ un real progres in Turcia.Si e laudabil.Numai ca, acolo, armata este garantul democratiei si mentinerii laicitatii statului turc....(Ca sa ramana o mostenire "curata", conform testamentului lui Ataturk!)

    Aferim, efendi !

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Marco Polo: Ţi-a scăpat un porumbel. Dacă eşti filogrec eşti prietenul meu... Da, Evren i-a disciplinat pe turci cum nici nu au visat. Şi rău nu le-a fost. În mod curios pentru mine, în ciuda regimurilor derulate de la Ataturk încoace, turcii (sau, mă rog, conducătorii lor...) i-au păstrat moştenirea. De la Revoluţie încoace, noi nu cred că ne putem lăuda cu vreo doctrină naţională, fie ea doar enunţată, nu şi păstrată...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!