"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 7 noiembrie 2011

Ora de democraţie

Imagine preluată de pe calificativ.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Glasuri vesele umplu curtea şcolii şi culoarele. Elevii aleargă, se hârjonesc şi se bucură din plin de cele zece minute de pauză. Nicolas a venit cu un Airbus în ghiozdan şi îl tot aruncă în zbor prin curte, iar Barack sare ca să îl prindă. Silvio o apucă de mâini pe Angela şi o învârteşte sperând ca vântul să-i ridice puţin fustiţa. Jose Manuel stă încruntat într-un colţ, privindu-l pe Georgios cum se joacă cu fondurile primite în recreaţia anterioară. Un soare blând de toamnă scaldă locurile într-o lumină arămie, iar de prin frunzele căzute ţâşnesc vrăbii speriate. Brusc, vocile lor sunt acoperite de sunteul strident al soneriei. Elevii se opresc din alergătură şi se îndreaptă către clasă. Urmează ora cea mai dificilă a zilei.
Se aşează în bănci comentând încă ultimele manifestaţii din curtea lui José Luis Rodríguez. Tocmai atunci, uşa clasei se deschide şi intră profesoara de democraţie. Profa de demo sau chiar Democraţia îi spun cei mai zvăpăiaţi, din cauza dăruirii ei pentru această disciplină. Înaltă, sobră şi maiestuoasă, profa impune respect de la prima vedere, chiar dacă toga pe care o poartă este puţin vetustă. Profa se aşează la catedră şi face prezenţa. Lipseşte doar Yves Camille Désiré, dar el a promis că va aduce o scutire de la Comisia Europeană. După care, profa se duce la tablă şi, întorcându-se către clasă, îşi întreabă elevii:
- Ei, dragii mei, ce am avut pentru astăzi de învăţat?
În clasă se aşterne liniştea. Toţi stau cu capul în pământ, făcându-şi de lucru prin bănci. Profa aşteaptă câteva minute, după care, nevăzând niciun răspuns, începe să numească ea câte un elev.
- Silvio! Ce ai învăţat pentru azi?
Silvio se scoală alene, uitându-se speriat în jur. Nimeni nu are curajul să sufle la ora doamnei, care aşteaptă câteva momente, dar văzând tăcerea lui Silvio, îi face semn să se aşeze. Uitându-se prin clasă, privirea îi este atrasă de Barack. Acesta se tot fofilează pe lângă băncile din fundul clasei.
- Barack!
Acesta tresare şi se opreşte surprins.
- Ţi-am spus de atâtea ori să nu mai bagi fonduri în băncile din fundul clasei la ora mea!
- Angela! Nici tu nu ai învăţat? continuă profa interogatoriul.
Angela se scoală brusc, trăgându-se de o codiţă şi cu lacrimi în ochi. Ea, fruntaşa clasei, a fost surprinsă cu lecţia neînvăţată!
Doamna se mai uită de câteva ori prin clasă, îi face semn Angelei să ia loc şi le spune:
- Ei, dragii mei, pentru că văd că nimeni nu are curaj, vă rog să scoateţi câte o foaie de hârtie. Veţi da o scurtă lucrare de control!
Într-o tăcere mormântală, fiecare scotoceşte prin ghiozdan, iar Emil e nevoit să-i ceară o foaie împrumut lui Pedro Passos, pentru că a uitat că nu mai are nicio fabrică de hârtie în ţară. Îşi ascute creionul ca pe o coasă şi se pregăteşte şi el să scrie.
- Acum, vă rog să vă scrieţi numele în colţul din stânga sus al paginii, le spune doamna, în timp ce scrie pe tablă tema extemporalului. “Ce este democraţia?” le spune ea, aceasta este tema lucrării de astăzi. Aveţi zece minute la dispoziţie!
Tăcuţi, toţi elevii încep să moşmondească deasupra foilor de hârtie. Cele zece minute trec repede şi profa începe să strângă lucrările. Apoi, se aşează la catedră şi începe să le corecteze. După cât de repede a terminat corectarea, toţi elevii îşi dau seama că lucrările sunt un dezastru. Cu foile în mână, profa vine în faţa lor şi le spune supărată:
- Sunt supărată! Chiar foarte supărată! Aţi făcut cele mai proaste lucrări din criza aceasta. Singur Georgios a ştiut să răspundă. Papandreou! îl strigă ea pe numele de familie, aşa cum face ori de câte ori este supărată, te rog să te ridici şi să le spui colegilor tăi ce este democraţia.
Georgios se scoală cu obrajii îmbujoraţi şi spune:
- Democraţia este atunci când îţi întrebi poporul dacă vrea să facă sacrificii înainte de a-i cere să le facă!
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Interesanta imaginea si abordarea. Sunt de acord cu democratia, in masura in care cel care voteaza sa stie CE voteaza... nu sa se lase doar dus de val si de sentimente. Cel care voteaza trebuie sa aiba o cultura a domeniului votat. Unii habar n-au care sunt implicatiile economice si-si dau cu parerea. Iar demagogia nu este niciodata egala cu democratia. Treizeci de ani au existat avantaje aberante asupra diverselor categorii sociale din Grecia. Nimeni nu s-a sesizat daca aceste avantaje pot fi acoperite cu banii produsi in tara. Dar erau interesante pentru toti, de ce s-ar fi plans pentru niste bani veniti in buzunar - acoperirea s-a facut insa prin imprumuturi externe. Pe de alta parte taxele erau voluntare din punctul de vedere al grecului, nu o obligatie. Acum insa s-a ajuns la fundul sacului. Si totusi doresc sa pastreze aceste avantaje, oricat de vizibil aberante sunt, ba, in plus, acuza organismele financiar internationale de furt. Furt? In masura in care tu ti-ai furat propriul stat? Iar statului i-a convenit sa fie furat, ca deh, trebuie sa dea bine in fata propriului popor. Iar politica este o curva care trebuie satisfacuta.

    Revin... democratia nu este egala cu demagogia. Iar cel care sta la crasma si-si bea snapsul, lasand terenul in parloaga, nu are dreptul sa decida in probleme care-l depasesc.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Nelu_A: Cu o completare:... iar banii produşi în ţară s-au dus în afară... Se pare că lenea este o trăsătură generală în partea asta a Europei, dacă ne gândim la ai noştri care stăteau în cârciumi în timp ce satele erau inundate sau, mai recent, stau tot în crâşmă şi pădurile ard.

    RăspundețiȘtergere
  3. Partea legata de crasma si terenul lasat in parloaga era cu adresa evidenta catre taranul roman. :) La greci as fi comentat ca "se sta in cafenele si se admira vapoarele cum se misca incet in larg" (o translatare a proverbului mioritic "taie frunze la caini")

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Nelu_A: He he, cred că proverbul ar trebui adaptat pentru greci în "taie frunză la câinii cu covrigi în coadă"...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!