"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 17 noiembrie 2011

Lumini deasupra Ardealului


Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Sunt oameni şi oameni. O trăsătură interesantă este aceea că, unii îţi plac de la prima vedere, iar alţii nu. Pot să se dea ei şi peste cap, că tot nu-ţi plac. Recunosc, eu unul cad deseori în această capcană a simpatiilor. Chiar şi în cazul exemplului de azi. Ce folos că cei mai pricepuţi recurg la diferite mijloace pentru a-ţi atrage simpatiile? De exemplu, poartă un fular alb indiferent de vremea de afară sau de situaţie. Că se potriveşte sau nu cu momentul, nu contează. Ce contează este că se potriveşte cu frizura.
Dacă metoda nu dă suficiente rezultate, atunci încep ca să vorbească fără oprire despre filmările lui la Harap Alb şi lupta cu ursul. Şi vorbesc, şi vorbesc, şi vorbesc… Nimic, nicio situaţie şi nicio ocazie nu-i poate opri.
Nici această metodă nu dă întotdeauna roade, aşa că se apucă să se poarte ca nişte juni focoşi, când ei sunt ajunşi la o vârstă la care ar trebui să fie mai interesaţi de creşterea nepoţilor.
Dar, odată cu vârsta, şi această metodă devine infructuoasă, aşa că respectivele persoane, care au o părere atât de bună despre ei încât nimeni şi nimic nu-i poate convinge de contrar, se apucă să emită opinii. Chiar şi atunci când acest lucru nu le este cerut.
Şi, aşa cum se întâmplă întotdeauna în aceste situaţii, dau cu bâta în baltă. Că lucrurile stau chiar aşa este exemplul viu al actorului Florin Piersic. Actor care, fără să aibă habar nici despre sulă şi nici despre prefectură, comite următoarea afirmaţie: aceste fapte (ale primarului Apostu, în cazul nostru) nu aruncă o lumină frumoasă asupra Ardealului. De unde se poate subînţelege că respectivele fapte aruncă o lumină, doar aceasta nu este frumoasă, posibil chiar urâtă.
Cu cel mai mare regret pentru neştiinţa dânsului şi cu cel mai mare respect pentru talentul actoricesc de care dispune, ţin să îl anunţ că lumina aruncată de Apostu nu este nici măcar la nivelul unui bec de lanternă, pur şi simplu pentru că există un alt ardelean, tot din Cluj, care aruncă, din poziţia pe care o are, o lumină mult mai puternică, atât de puternică încât se răsfrânge nu numai asupra Ardealului, ci asupra întregii ţări.
Să auzim de bine!

2 comentarii:

  1. Superrr!!! Cat despre Florin Piersic,nu ma leaga decat o data :27 ianuarie.Atat avem in comun-ziua de nastere.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim: Mulţumesc pentru apreciere!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!