"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 8 iulie 2011

Sistemul imunitar

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
E o zi liniştită de sâmbătă şi butonez telecomanda televizorului în căutarea canalului Discovery. Fără nicio intenţie, dau peste un post care emitea o cuvântare a Primului Ministru, cuvântare ţinută, se pare, la Cluj. Este o activitate pe care nu o suport, aşa că butonez mai departe. Dar, câteva cuvinte îmi rămîn în memorie: ...”măsurile luate au contribuit la întărirea sistemului imunitar al României...” sau ceva în genul ăsta. Întărirea sistemului imunitar al ţării! Ce frumos sună! Aproape că simt cum vibrez. Dar, întrucât nu sunt omul care înghite pe nemestecate, încerc să înţeleg sensul acestor vorbe.
Şi nu o pot face decât gândindu-mă la tradiţia populară, tradiţie la care Primul Ministru se dovedeşte atât de ataşat. Şi ce ne spune tradiţia populară în acest sens? Păi, ne spune celebrele vorbe “grasă şi frumoasă”. Haideţi ca să nu bagatelizăm expresia şi să o consolidăm cu o părere a majorităţii mamelor care, atunci când au copii mici, îşi doresc ca aceştia să fie uşor supra ponderali. De ce? Răspunsul e simplu: copiii se îmbolnăvesc foarte repede şi foarte violent. Fiind uşor supraponderali, vor avea de unde să slăbească pe durata bolii. Pentru că şi copiii ştiu că vulnerabilitatea organismului în faţa bolii este invers proporţională cu gradul de nutriţie şi cu slăbiciunea organismului.
Ei bine, acum putem face legătura cu sistemul imunitar al ţării, sistem pe care Primul Ministru consideră că l-a întărit. L-a întărit cum? Prin slăbire, nicidecum prin îngrăşare. Din organismul ţării s-a tăiat tot ce a apărut înaintea ochilor şi s-au majorat orice taxe şi impozite posibile. Lăsând la o parte faptul că mărirea taxelor s-a făcut pe seama unei populaţii sărăcite care nu mai are efectiv de unde scoate bani, măsurile luate s-au rezumat doar la tăieri. În mod absolut firesc, aceste tăieri nu au nenorocit numai bugetarii, ci şi firmele particulare care au văzut cu groază cum le scad comenzile şi trebuie să-şi trimită oamenii în şomaj.
Puneţi cap la cap aceste două aspecte şi veţi vedea că rezultă imaginea unei ţări cu o economie firavă, doar pielea şi osul, o ţară cu o economie foarte vulnerabilă pentru că nici nu produce şi nici nu are cu cine. O ţară plină de şomeri, de pensionari şi tineri fără rost, împovăraţi de taxe şi datorii. O ţară căreia i-au plecat valorile din toate domeniile economiei.
Poate că nu acesta ar fi fost rezultatul dacă, în paralel, se luau şi măsuri de creştere economică (pentru că măsurile luate până acum nu se pot numi măsuri de creştere economică), măsuri care ar fi dus la creşterea cererii, la creşterea numărului de firme, la absorbţia şomerilor, la crearea de plusvaloare şi aşa mai departe. Măsuri care ar fi dus în mod clar la un sistem imunitar puternic, capabil să facă faţă vicisitudinilor. Au dat patronii oameni afară (ca să ne referim doar la un exemplu de imunitate)? Nicio problemă! Lansăm programe care să îi facă să angajeze de două ori mai mulţi. Suficienţi ca la o altă criză să aibă de unde da afară din nou. Personal, nu am auzit de nicio astfel de măsură sau de oricare alta care să stimuleze activitatea firmelor. Ba, mai mult, aud în fiecare zi de firme care se mută în Bulgaria, de firme care îşi restrâng activitatea, de multinaţionale care îşi închid sediile din România sau şi le mută în alte ţări.
Poate că sunt printre voi cititori care vor zice că imaginea proiectată de mine este falsă, nefundamentată. Posibil, deşi cei de la FMI tocmai de aşa ceva ne acuză: de scăderea investiţiilor. Dar rămâne totuşi o întrebare: dacă, Doamne fereşte, criza continuă sau va veni o alta, de unde şi ce va mai tăia Guvernul? Pentru că nu a mai rămas nici urmă de osânză.
Acesta este sistemul imunitar întărit, care a fost prezentat la Cluj. Probabil întărit pentru că i-au rămas doar oasele, fără urmă de carne...
Să auzim de bine!
P.S. Drept bonus pentru răbdarea de care aţi dat dovadă citind rândurile de mai sus, vă ofer spre delectare un fragment dintr-o declaraţie fiscală restituită titularului de către Administraţia Financiară:

..."Suntem nevoiţi să vă returnăm declaraţia fiscală cu rugămintea să o revedeţi şi să faceţi corecturile necesare, deoarece nu putem accepta răspunsul dvs. de la rubrica PERSOANE AFLATE ÎN ÎNTREŢINERE unde aţi trecut Guvernul, Parlamentul, funcţionarii administraţiei locale, judeţene şi de stat precum şi câteva milioane de ţigani".

2 comentarii:

  1. Ultimul paragraf rezuma tot ce gandesc oamenii, cei saraciti de masurile luate de guvernanti. Desi zambetul e aproape sa izbucneasca..., ma abtin si parca o lacrima curge in suflet.

    RăspundețiȘtergere
  2. QED: Da, QED, vrem-nu vrem, suntem nevoiţi ca să trăim o viaţă tristă.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!