"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 21 aprilie 2010

Tehnici de marketing

Masina veche de spalatTuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Mă aflu într-un mare magazin de produse electrocasnice aşteptând o cunoştinţă. Raioanele foiesc de lume şi vânzătorii aleargă fără preget de la un client la altul. Numărul şi varietatea produselor te copleşesc. Pe rafturi, sub rafturi, lângă rafturi, pe culoare, puse unele peste altele sunt din toate tipurile şi toate mărcile. E drept că Sărbătorile sunt aproape şi asta se pare că dă un imbold deosebit, atât cumpărătorilor, cât şi vânzătorilor. În apropierea mea se opreşte un cuplu de vârstă mijlocie care începe să privească cu interes un anumit tip de maşină de spălat rufe. Privitul este însoţit de scurte dar evidente comentarii de amatori. Nu durează mult şi perechea intră în câmpul vizual al unui vânzător. Ca un şoim, acesta se repede asupra lor. Fără să vreau, ascult conversaţia lor. După o scurtă prezentare a maşinii, vânzătorul intră în detalii ceva mai tehnice. Descrierea tehnică generală e urmată de amănunte:
- Vedeţi, are cuvă din material plastic, le spune el privindu-i cu subînţeles.
Cei doi se uită unul la altul cu priviri tulburi. Este evident că faptul nu le spune nimic. Vânzătorul le surprinde nedumerirea şi continuă pe tonul cel mai convingător:
- Este mult, muuult mai rezistentă. Nu se oxidează, e mult mai uşoară ca cea din inox şi solicită motorul mai puţin. Ce mai, e fără de moarte. Ascultaţi-mă ce vă spun, cuvele astea sunt cele mai bune! Lumea se omoară după maşini cu astfel de cuvă.
Cei doi rămân în expectativă ceva timp, încercând să digere informaţia. Persoana aşteptată a apărut, aşa că sunt nevoit să îi părăsesc. Rezolvăm problemele pentru care ne întâlnisem şi, înainte de a părăsi magazinul, decidem să mai dăm o raită pe la raionul respectiv ca să-mi mai îmbogăţesc cunoştinţele în domeniu. Nu mai văd perechea iniţială semn că, ori au cumpărat maşina, ori nu s-au hotărât. În schimb îl revăd pe vânzător lângă o altă pereche (se pare că achiziţionarea maşinilor de spălat rufe se face numai în cuplu):
- Vedeţi, are cuvă din inox, le spune el privindu-i cu tâlc.
Faptul că cei doi îl privesc fără nicio expresie nu îl demoralizează:
- Este foarte rezistentă. Cuva de inox este cea mai rezistentă! Nu are moarte. Nu se oxidează, nu plesneşte ca cea din plastic. Şi nici nu mai trebuie să cumpăraţi Calgon! îi anunţă el triumfător.
- N-ar trebui să vă spun, dar toţi cumpără numai maşini din astea, le mărturiseşte el confidenţial.
Uff, ce bine este să mai dai câte o tură prin magazine...
Să auzim de bine!

Un comentariu:

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!