"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 30 iunie 2012

Ce cumpărăm (11)


Băutura Booster (Taurină, cofeină şi zahăr )
de Cristina Andreea Călin–16/12/2008
Băutura Booster, prin conţinutul mare de cofeină şi taurină, promite să ţină consumatorul treaz şi să îi dea energie. Numai că, poate afecta sănătatea, din cauza conţinutului mare de zahăr şi a colorantului, caramel amoniu de sulfit. Suferinzilor cu inima nu le este recomandat produsul.
Băutură răcoritoare, cu conţinut de taurină şi cofeină, Booster este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic foarte ridicat. Zahărul se absoarbe foarte repede în sânge şi, din această cauză, pancreasul endocrin are foarte mult de suferit, fiind nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp. Dintre aditivii utilizaţi, E150d, caramel sulfit de amoniu, are cele mai multe efecte adverse. Cei mai afectaţi sunt copiii, cărora le declanşează sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. De asemenea, încetineşte creşterea, produce distensii intestinale şi duce la hipertrofia rinichilor. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, avertizează că E150d duce şi la distrugerea vitaminei B, afectează cromozomii.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Produsul analizat, aşa cum scrie şi pe etichetă, nu este recomandat copiilor, iar diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de aportul de glucide. În afară de aceste două categorii, din analiza ingredientelor reiese că băutura Booster nu este recomandată nici femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, celor cu hiperuricemie (gută), celor cu boli dermatologice, bolnavilor de cancer. Specialistul atrage atenţia că vitaminele prezente în această băutură nu au valoare nutriţională, pentru că sunt obţinute prin sinteză chimică. Produsul nu trebuie amestecat cu băuturi alcoolice şi nici cu tutun.
ETICHETA
Băutură răcoritoare cu conţinut de taurină şi cofeină. Conţinut mărit de cofeină, 31,5 mg/100 ml. Apă, sirop de zahăr invertit, substanţă acidulantă acid citric-E330, acid carbonic, taurină (0,4%), regulator citrat de sodiu-E331, aromă: cofeină, colorant (E101-riboflavină, E 150d-caramel sulfit de amoniu), gluconolacton (0,023%), arome, niacină, acid pantotenic, vitamina B6, vitamina B12. Nu este indicat pentru copii, persoane sensibile la cofeină sau diabetice. A nu se amesteca cu alcoolul. A se consuma în cantităţi limitate, din cauza conţinutului mărit de cofeină. Informaţii nutriţionale/100 g: valoare calorică: 203 kj/48 kcal, albumină 0,4 g, carbohidraţi 11,3 g, din care zahăr 11,3 g, grăsime 0,1 g, din care acizi graşi saturaţi 0,1 g, fibre alimentare 0,1 g, sodiu 0,084 g, niacină 3,6 mg, acid pantotenic 1,2 mg, vitamina B6 0,4 mg, vitamina B12 0,2 µg.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!