"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 8 iunie 2012

Când bei un pahar de Coca

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Sunt tot mai numeroase articolele despre efectele dăunătoare datorate consumului de sucuri şi băuturi răcoritoare doldora de chimicale, făcute astfel încât să-ţi sporească pofta de a bea şi nicidecum să-ţi potolească setea.
Personal, vă spun că am câteva luni bune de când am început să mă feresc ca dracul de tămâie de genul acesta de băuturi. Prefer apa minerală sau, când aceasta îmi lipseşte, bătrâna şi buna apă de la robinet.
Mai jos puteţi citi câteva rânduri despre efectele de care vorbeam, rânduri scrise cu o evidentă probitate ştiinţifică.
“În primele 10 minute de când ai dat gata paharul cu băutura răcoritoare: 10 linguriţe de zahăr îţi ajung în stomac (toată cantitatea care este recomandată într-o zi). Nu vomiţi instantaneu din cazua dulceţii, fiindcă acidul fosforic taie din aromă, ajutându-te să nu simţi gustul la intensitate maximă. În 20 de minute: nivelul de zahăr din sânge (glicemia) creşte foarte mult, cauzând şi o eliberare masivă de insulină. Corpul răspunde acestei provocări transfomând orice urmă de zahăr în grăsime.
În 40 de minute: absorbţia cafeinei este completă. Pupilele ţi se dilată, tensiunea arterială creşte şi ca răspuns, ficatul eliberează şi mai mult zahăr în sânge. Receptorii de adenozina din creier sunt blocaţi, prevenind starea de somnolenţă. În 45 de minute: corpul tău accelerează producţia de dopamină, stimulând centrii plăcerii din creier. Practic, Cola acţionează asemenea heroinei.
În 60 de minute: Acidul fosforic leagă calciul, magneziul şi zincul la nivelul intestinului, iar metabolismul acestor minerale este accelerat şi odată cu doza de zahăr şi îndulcitori artificiali care este în corp, va creşte şi nevoia de a urina. Tot acum intră în acţiune şi proprietăţile diuretice ale cafeinei, de aceea ai nevoie să mergi la toaletă să urinezi. Toată cantitea de calciu, magneziu şi zinc va fi eliminată împreună cu sodiul şi apa, în loc ca aceasta să ajungă în oase. Apoi, pe măsură ce starea de euforie se mai diminuează, nivelul glicemiei scade brusc. Poţi să te iriţi uşor şi/sau să cazi în apatie.”
Ei, ce mai ziceţi? Nu e aşa? Să fim serioşi! Oricare din noi le-a observat pe propria piele şi nu doar odată...
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!