"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 22 iunie 2012

Ce cumpărăm (3)

Chiflele hamburger Primăvara (Chifle cu grăsimi hidrogenate)
de Mihaela Ionescu - 18/07/2009
Chiflele hamburger Primăvara sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index ridicat şi absorbţie rapidă.
De asemenea, conţin şi grăsimi într-o cantitate mare. Dintre acestea, cele mai periculoase sunt grăsimile vegetale hidrogenate, care afectează buna funcţionare a inimii şi a ficatului. În unele ţări europene, dar şi în SUA, utilizarea acestora a fost limitată sau chiar interzisă, tocmai din cauza efectelor nocive asupra sănătăţii.
Produsul analizat conţine şi aditivi alimentari, majoritatea dintre ei fiind incriminaţi în dereglarea funcţionării optime a tractusului digestiv. Guma guar poate produce balonări, greaţă, crampe, astm, alergii şi eczeme, iar E472e duce la apariţia durerilor abdominale, a diareei, a stărilor de vomă şi a balonării.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că în compoziţia produsului intră o cantitate mare de sare. Doza zilnică recomandată pentru un adult este de 6 g sare, depăşirea acesteia atrăgând după sine probleme cu buna funcţionare a inimii şi a rinichilor.
În urma analizei informaţiilor încrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, dermatologice, hipertensivilor, alergicilor, bolnavilor de cancer.
Chiflele hamburger Primăvara sunt interzise suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten.
ETICHETA
Făină albă de grâu, apă, zahăr, drojdie, ulei vegetal, grăsime vegetală hidrogenată, lapte praf, gluten, sare iodată, conservant propionat de calciu E282, ameliorator de făină (făină de grâu, dextroză, stabilizator, E412 guma guar, antioxidant E300 acid ascorbic, emulgatori E472e esterii glicerici ai acidului diacetil tatric cu acizi graşi, E322 lecitină de soia, făină de soia, antioxidant E300 acid ascorbic, enzime). Conţine gluten.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!