Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Auzim cun numeroase ocazii diverse referiri la spiritul unor naţiuni. Spiritul german sau spiritul japonez sunt cele mai frecvent utilizate. Fiecare din aceste spirite cu trăsături specifice, care le diferenţiază net.
Noţiunea nu mi se pare deplasată atâta timp cât reprezintă o trăsătură comună a majorităţii indivizilor care formează respectiva naţiune. Şi nici nu văd ceva ruşinos pentru o naţiune de a fi caracterizată de un anumit spirit. Ba, din contră, este un bun mijloc de a cunoaşte mai bine respectivii indivizi componenţi sau ca un bun instrument de predictibilitate.
Mă aflu de două zile în delegaţie la o mare fabrică de echipamente energetice. Este vorba de echipamente industriale, de mare putere şi nu aspiratoare sau uscătoare de păr. Dacă dimineţile decurg mai uşor datorită faptului că sunt prins în discuţii şi probleme majoritatea timpului, după-amiezele se scurg ceva mai greu. Oraşul nu este mare şi mi-a fost suficientă o după-amiază ca să-i cunosc monumentele sau punctele de atracţie.
Astăzi este o zi mai deosebită pentru că am decis împreună cu directorul tehnic al fabricii ca să ne petrecem după-amiaza împreună. Şi unde îşi pot petrece mai bine o după-amiază doi bărbaţi însuraţi aflaţi departe de casă, decât la o terasă? Drept pentru care ochim un stabiliment mai curat şi ocupăm o masă. Vremea este plăcută, interlocutorul meu este o persoană deosebit de cultivată, iar serviciul localului este prompt. Nu avem niciun motiv ca să nu ne întindem la o mică şuetă.
Discutăm câteva probleme legate de cultura generală, altele legate de familie sau de copii şi, în mod inevitabil, ajungem la problemele de serviciu de parcă nu ne săturasem de vorbit toată dimineaţa. De data asta la un mod neoficial şi într-un mod ceva mai critic. Între altele, bunul om mi se plânge de faptul că sunt pe cale ca să piardă o comandă importantă pentru Argentina.
- Asta nu e glumă, îi răspund eu. Îmi poţi spune şi din ce cauză?
- Desigur, îmi răspunde directorul. Din cauza activităţii de service.
- Cum aşa? Doar ăsta e un element cheie pentru menţinerea clienţilor. Ce Dumnezeu, nu aţi putut să-i acordaţi puţină atenţie?
- Of, cât eşti de departe, mă contrazice el. Suntem pe cale ca să o pierdem tocmai din cauză că i-am acordat prea multă atenţie!
Rămân perplex. Aşa ceva nu mai auzisem. Degeaba iau o gură de bere şi mai ronţăi câteva alune, sensul vorbelor lui îmi scapă total. Văzând nedumerirea care persistă în ochii mei, omul continuă cu lămuririle.
- Chiar aşa, am dat prea multă atenţie activităţii de service. Stai ca să-ţi explic. La început, primele echipamente erau livrate într-o stare de execuţie şi funcţionare ireproşabile. Timp de doi ani nu am fost solicitaţi decât odată ca să mergem cu echipa în Argentina, şi atunci pentru nişte remedieri minore. Văzând că e rost de plecat în străinătate pe banii firmei, muncitorii au început ca să execute echipamentele cu defecţiuni ascunse, ştiute doar de ei, care au scăpat controlului de calitate, dar care ieşeau la iveală la beneficiar după o lună sau două de funcţionare. Aşa că a trebuit să trimitem echipa de service din ce în ce mai des, de am ajuns ca să trebuiască să mergem în Argentina de patru ori pe an. Numai că, acum beneficiarul ne-a atenţionat că va înceta colaborarea cu noi pentru că îi livrăm echipamente de proastă calitate.
Aici se încheie partea pe care o pot face publică din discuţia avută. Să fie acesta spiritul românilor?
Să auzim de bine!
Post intéressant, merci beaucoup pour ces informations.
RăspundețiȘtergereEnvolez-vous pour la Tunisie et découvrez lors de votre voyage, une île ensoleillée aux plages de rêve dans un hotel djerba de luxe !
@ partir pas cher: Merci pour les commentaires. Nous allons voir l'été prochain...
RăspundețiȘtergere