Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Succesul de casă obţinut anul trecut (şi nu numai...) cu notele mele de călătorie din insula Corfu m-au determinat ca să recidivez. De data aceasta cu altă insulă.
Aşa cum le stă bine unor oameni gospodari, imediat după ce am revenit din Corfu am început ca să ne planificăm următoarea ieşire. Am hotărât ca să facem o selecţie dintre următoarele trei opţiuni:
1. Lefkada. Locuri de basm, dacă ne gândim că, nu departe, se află Ithaka, patria eroului Ulise, ca să nu mai vorbesc Ioannina cu lacul Ioanninon şi peisaje minunate.
2. Platamona. Staţiune situată la sud de cunoscuta Katerini, dar la nord de Volos, cu o poziţie excelentă pentru a ataca Muntele Olimp, locul legendarei bătălii de la Thermopile (între noi fie vorba, Thermopile se traduce din greacă prin “izvoare calde”) sau minunile de la Meteora.
3. Creta. Leagănul civilizaţiei minoice, Muntele Ida cu peştera copilăriei lui Zeus sau palatul din Knossos sunt doar câteva argumente favorabile.
După numeroase evaluări şi o matură chibzuinţă, în mod absolut firesc am ales insula Thasos...
Insulă situată la sud de portul Kavala, se mai regăseşte pe hărţi şi cu numele de Θασω/Thaso în loc de Θασός/Thasos. Oricum, pentru cei începători în ale vorbitului în greceşte, trebuie ca să vă fac o precizare. În limba greacă, la insulă se spune νησί/nisi sau νησος/nisos. Numai că, în vorbirea curentă, varianta νησος/nisos se utilizează doar atunci când se face referire la insula Cipru. În concluzie, dacă veţi spune în public νησος/nisos, orice grec se va gândi la Cipru...
Cum spuneam, am ales ca să mergem în νησί/nisi Thasos. Supranumită şi Insula Verde din cauza pădurilor şi vegetaţiei care o acoperă, insula este o oază de linişte şi tradiţie la o aruncătură de băţ de continent. Beneficiază de nu mai puţin de zece (10) plaje cu steag albastru ceea ce, trebuie să recunoaşteţi, nu este de ici, de colo dacă ne gândim doar la faptul că noi nu avem niciuna pe litoralul însorit al Mării Negre... Printre cele mai renumite sunt cele de la Marble Beach, Golden Beach sau Potos, dar vă asigur că mai sunt încă multe, poate chiar mai frumoase, după gustul fiecăruia, dacă ne gândim că sunt şi plaje pentru nudişti... În postările următoare veţi avea ocazia ca să faceţi cunoştinţă cu ele. Iar dorinţa de a ne integra în spiritul grecesc a fost mai mare decât sacrificiile cerute pentru aceasta. Sacrificii pentru că, cei care au citi postările de anul trecut sper că nu au uitat, promisesem ca să nu mai mergem niciodată în Grecia traversând Bulgaria. Dar orice altă variantă pentru acest drum ar fi fost ori foarte lungă, ori foarte costisitoare în acest moment. Şi ne consolăm cu gândul că, spre deosebire de alte dăţi, vom traversa Bulgaria pe o distanţă mult mai scurtă. Iar două săptămâni petrecute în Grecia acoperă orice neajuns...
Aşa cum îi stă bine oricărei insule greceşti, şi aceasta are o capitală care se numeşte, cum altfel, tot Thasos. Ca insula şi capitala să aibă acelaşi nume nu este o regulă generală, dar multe insule greceşti se încadrează în ea. Pentru a simplifica lucrurile, voi folosi numele de Limenas atunci când va fi vorba de capitala insulei, nume la fel de oficial ca şi cel de Thasos. Limenas nu este singurul oraş în care opresc ferry-boat-urile care pleacă de pe continent, dar vă recomand ca, dacă nu aveţi vreun motiv special, să plecaţi din Keramoti (situat mai la sud de Kavala) şi nu din Kavala. Nu de alta, dar distanţa este mai mult mai mică, ceea ce, în mod firesc, are repercusiuni asupra costului şi duratei traversării... În mod curios, autocarele care vin din România, pleacă spre Thasos din Kavala şi nu din Keramoti. Insist cu reamintirea numelui de Limenas pentru capitală deoarece, în sudul insulei, există o localitate cu numele de Limenaria, nume cu o sonoritate destul de apropiată.
Insula nu este deosebit de mare şi are o formă aproape rotundă. Are cam treizeci de kilometri în diametru, ceea ce înseamnă un perimetru de ceva peste nouăzeci de kilometri, permiţând un tur complet al insulei cu autoturismul în doar o zi. Eşti ajutat de o şosea care urmăreşte chiar conturul insulei, exceptând o mică porţiune de pe coasta de est, în dreptul plajei Golden Beach. Dar nu acesta este turul de insulă pe care dorim noi ca să îl facem...
Populată de fenicieni cu peste 3.500 de ani în urmă, insula a avut o istorie deosebit de zbuciumată, trecând prin mâinile celor mai diferiţi stăpânitori şi chiar fiind oferită drept cadou!... Chiar grecii, prin reprezentanţii lor spartani şi atenieni s-au luptat între ei pentru a insulei stăpânire. Iar noi, acum, plecăm spre Thasos cu dorinţa de a petrece două săptămâni de linişte, de istorie şi tradiţie grecească la ea acasă. Ca să nu vă mai spun că patroana hotelului unde vom locui vremelnic, mi-a scris că abia mă aşteaptă ca să vorbim greceşte. Bine că nu a zis nimic de ouzo... sau de Retsina... sau de sirtaki sau de... of, Dumnezeule milostiv! Dar vă promit că nu voi ierta iaurtul de capră, care ştiu că e fabulos în Thasos. He he, acum e acum...
Traseul pe care vom merge porneşte din Bucureşti, trece prin Giurgiu/Ruse, continuă prin Veliko Târnovo şi Stara Zagora, după care se opreşte tocmai în Keramoti. Celor care intenţionează ca să folosescă GPS-ul, le recomand călduros ca să îl seteze pe etape. De exemplu, prima etapă, Bucureşti-Veliko Târnovo, iar aproape de intrarea în Veliko Târnovo setaţi a doua etapă, Veliko Târnovo-Gabrovo şi tot aşa, a treia etapă Gabrovo-Kazanlâk, a patra etapă Kazanlâk-Stara Zagora, etapa următoare Stara Zagora-Svilengrad şi ultima etapă Svilengrad-Keramoti. Vă fac această recomandare pentru că altfel, dacă îl setaţi Bucureşti-Keramoti, aparatul vă va duce prin Bulgaria pe un traseu care numai bun nu e, vă va ocoli prin Sofia sau vă va scoate pe nişte drumuri aiuritoare de munte, de unde riscaţi ca să vă rătăciţi sau să luaţi drumul înapoi. Traseul pe care vi-l recomand urmăreşte şoseaua internaţională E85, este de o calitate deosebită, nu sunt multe localităţi pe parcurs şi nici zone periculoase. În plus, vă oferă o bună porţiune de autostradă care vă permite să recuperaţi timpul pierdut la traversarea localităţilor. Pentru cei care pleacă din Bucureşti în jurul orei patru dimineaţă, ora zece de sosire în vama grecească este una convenabilă pentru un şofer liniştit şi care se mai opreşte pe drum ca să fumeze o ţigară.
Aşadar, plecăm spre Thasos. Să vedem şi să vedeţi ce urmează...
Să auzim de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!