"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 11 aprilie 2012

Izvorul de apă plată

În firma noastră, Flori e un fel de fată bună la toate. Face curat în sediul firmei sau îi face piaţa patronului. Mai o curăţenie în vila acestuia, mai o cumpărătură pentru firmă, mai ajută la magazie, mai la un inventar, ce mai tura-vura, e harnică şi e folosită la toate.
Flori mai are o atribuţie nescrisă în fişa postului, dar executată cu promptitudine: serveşte invitaţii. Şi aceştia nu sunt puţini. Aproape zilnic, patronul nostru are câte una sau două trupe de invitaţi, care mai de care mai spilcuiţi şi mai cu moţ. Oamenii vin să discute afaceri, dar la adică nu zic nu la un păhărel de tărie sau o ceaşcă de cafea. Evident, trataţia trebuie să fie la nivelul lor, aşa că atunci când solicită ceva, o fac doar cu referire la mărci scumpe sau rare, deşi mulţi din ei, în urmă cu doar câţiva ani, beau Pepsi cu sifon. Dacă e vorba de o tărie, atunci nu poate fi vorba decât de cel mai fin whiskey, dacă e vorba de o apă minerală nu pot bea decât Evian şi aşa mai departe.
Avem amenajat un spaţiu numit oarecum pompos oficiu, în care supravieţuitorii din firmă au posibilitatea să-şi mănânce conţinutul pacheţelelor aduse de acasă. Dotat cu aparat de cafea, frigider, cuptor cu microunde şi nelipsita chiuvetă.
În timp ce ocup un scaun cu intenţia vădită de a mânca ceva, o văd pe Flori umplând o sticlă cu apă de la chiuvetă. Doar ca să mă aflu în treabă, o întreb în plin proces masticator:
- Ce mai faci, Flori?
- Ce să fac? îmi răspunde ea. Are şefu’ doi invitaţi.
- Da’ modeşti oameni.
- Modeşti? De ce? mă întreabă fata oprindu-se din procesul umplerii sticlei.
- Păi, văd că ţi-au cerut să-i serveşti cu apă chioară.
- Modeşti pe dracu’, îmi răspunde ea râzând. Au vrut musai apă plată Evian de la Izvorul nr. 6, nu altul!
- Şi?
- Şi ce? Au terminat o sticlă, iar acum le umplu alta, să le ajungă...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!