"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 2 iunie 2011

Dorul de Jeanine

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
A existat în istoria postdecembristă un post de televiziune, pe numele lui PROTV, în care persoana din titlu avea o poziţie privilegiată. Lucrul era simplu de dedus dacă ne luăm doar după genericele emisiunilor vremii unde toate, dar absolut toate, conţineau specificaţia „costume: Jeanine”. Orice emisiune, orice reportaj, orice film, de orice natură era, avea costumele făcute de Jeanine.
Lucrul nu era rău, nici de prost gust, doar că era plictisitor. Prin nu ştiu ce fenomen al naturii, creatoarea a dispărut de pe generic, la fel şi creaţiile sale. Ca să apară... ce?
Ei bine, dragii mei, ca să apară rubrica „Meteo” în cadrul jurnalului de ştiri, fapt care m-a făcut să devin un nostalgic al respectivei creatoare. Rubrică devenită un fel de bâlci, în opinia mea, după cum zicea o judecătoare din serialul “Good wife”. În cadrul acelei emisiuni care prezintă TIMPUL PROBABIL s-a cuibărit un stol de creatori de modă care doresc să fie originali cu orice preţ. Nici acum, după atât timp, nu înţeleg rostul aciuării lor în această rubrică…
Poate că are prezentatorii cei mai prost plătiţi ai postului şi atunci, bieţii oameni sunt dispuşi să accepte să poarte orice haine doar ca să mai ia un ban în plus...
Sau poate că prezentatorilor li se dau asigurări înaintea emisiunii că transmisiunea va fi în alb şi negru...
Poate că aceloraşi prezentatori li se promit asigurări de viaţă substanţiale în cazul în care publicul va arunca în ei cu ouă stricate...
Sau, poate, producătorii se gândesc la creşterea ratingului respectivei rubrici prin aceea că oferă telespectatorilor zilnic şi la ore de maximă audienţă câteva minute cu cele mai ridicole ţinute ale zilei, stârnind un râs general şi sănătos...
Nu exagerez dacă vă spun că, de fiecare dată când îmi apar în faţa ochilor respectivele imagini, mă gândesc la Convenţa de la Geneva care interzice experienţele pe oameni. Şi la Constituţia României care garantează demnitatea omului. Pentru că, de orice poate că se bucură respectivii prezentatori când apar îmbrăcaţi aşa, numai de demnitate, nu.
Nu ştiu adevăratul motiv, dar ştiu două lucruri: primul, că în numele modei şi a originalităţii cu orice preţ, bieţii oameni apar în cele mai caraghioase ţinute, iar al doilea că este clar vorba de o experienţă la care sunt supuşi doar prezentatorii meteo, deoarece niciun alt prezentator al postului respectiv nu mai apare îmbrăcat ca un papagal. Căci altfel cum poţi numi un prezentator al timpului probabil care apare încălţat în cizme înalte, de călărie, acum, când vara e aproape? Sau îmbrăcat în frac, dar încălţat cu adidaşi? Sau cu veston roşu, cămaşă verde şi pantaloni albaştri? Sau un veston roşu pe faţă şi ecosez pe spate? Sau ca orice arătare, numai ca un om normal, nu.
Întâmplător, îmi mai arunc câte o privire pe emisiunile de modă ale diferitelor posturi, româneşti sau străine, dar asemenea enormităţi nu am văzut la niciunul. Poate că veţi zice că sunt de modă veche, că mă macină tarele trecutului meu tenebros şi alte asemenea chestii, dar vă întreb cu mâna pe inimă: ce solemnitate va mai simţi sau va mai impune un cetăţean serios, respectabil, într-o adunare de oameni serioşi, respectabili, atât timp cât va şti că la fracul lui de gală se pot purta bascheţi? Credeţi că unui laureat al Premiului Nobel i se va mai înmâna premiul dacă va veni îmbrăcat cu fracul lui Busu?
Să auzim de bine!

5 comentarii:

  1. Viorele, inca o data gand la gand :))) zilnic, dimineata, inainte de a pleca la servici urmaresc si rubrica meteo, sa stiu daca e cazul sa car umbrela dupa mine... si tot zilnic ma minunez de aceste 'creatii' dementiale. Mi-e greu sa cred ca Busu chiar solicita personal sa poarte asa ceva

    RăspundețiȘtergere
  2. @ nelu_A: Poate nu solicită, dar acceptă... Mai există o alternativă: telecomanda în mâna dreaptă, clic, alt post!

    RăspundețiȘtergere
  3. Vezi cîte fac uni pt. bani? La ei nu se gîndesc :D . Multă sănătate

    RăspundețiȘtergere
  4. Exista si aceasta alternativa... dar sincer nu vestimentatia o urmaresc (desi ma oripileaza), ci informatia in sine. Si am constatat ca Busu are o anume carisma, cunostinte si dictie care il pozitioneaza cu mult deasupra altor prezentatori de rubrici similare.

    PS. Azi remarcasem o tinuta sobra, un sacou negru, chiar daca era asortat la blugi cu bascheti. Dar la un moment dat s-a intors un pic si am observat nelipsitele dungi de pe spate. Ii suspectez ca nu au suficient material sa creeze un sacou uni intreg... deh, criza :)

    RăspundețiȘtergere
  5. @ Nelu_A: Da, cu siguranţă omul e charismatic pentru că a fost (o mai fi?) actor. Competent însă, este fără dubiu, nimic de zis. Problema este că nu numai el este ţinta bătăii de joc, ci TOŢI prezentatorii METEO ai postului! Ăilalţi sunt iertaţi... deşi cred că m-aş amuza teribil ca să o văd pe Esca încălţată cu cizme de călărie şi având un sacou verde pe feţă şi roşu pe spate, iar pantalonii cu bretelele căzute!

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!