"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 6 februarie 2012

Tehnica manipulării

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Am mai scris despre modul în care mass-media prezintă diferite evenimente. Ca să fiu mai clar, pot să spun că acum, după douăzeci de ani de presă independentă, am ajuns la certitudinea că nu există presă independentă.
Şi nici nu are cum, atât timp cât există un finanţator. Că e vorba de stat sau de un finanţator privat, nu are importanţă; informaţia va fi denaturată în interesul acestuia, că doar de aia plăteşte... Chiar dacă am admite prin absurd inexistenţa unor interese ale finanţatorului, redactorii tot vor căuta să dea o altă turnură informaţiei, măcar din dorinţa de creştere a rating-ului...
Desigur că au fost şi sunt mulţi alţii care au scris sau scriu despre acest subiect atât de controversat al independenţei. Însă ceea ce vreau eu să vă povestesc astăzi este o glumă care redă foarte bine acestă manipulare a mass-media.
Se spune că Papa a decis că e cazul să facă o vizită în State. După câteva luni de pregătire şi de stabilire a protocoalelor, iată că vine şi ziua aşteptată: avionul Papei aterizează pe aeroportul La Guardia din New York.
Orchestra începe să cânte imnuri religioase, uşa avionului se deschide şi în capătul scării cu covor roşu apare însuşi Papa. Ca la o comandă, zeci şi zeci de reporteri şi fotografi se reped la scara avionului încercând să redea sau să imortalizeze momentul. Unul dintre reporteri, mai îndrăzneţ, ajunge cu reportofonul chiar lângă Papă. După o salvă de întrebări despre cum a fost călătoria, scopul turneului şi despre prima vizită pe care o va face pe Wall Street, reporterul îi pune o întrebare bruscă, în stilul aşa-numitei prese libere:
- Vă rog să-mi spuneţi, Sanctitatea Voastră, ce părere aveţi despre bordelul recent înfiinţat pe Wall Street?
Papa rămâne buimac câteva secunde, apoi bâiguie:
- N-nu ştiu... ce să spun?... Habar n-am... Există un bordel pe Wall Street?
După care, asaltat de ceilalţi reporteri, Papa este nevoit să treacă la alte răspunsuri.
A doua zi, pe prima pagină a celor mai importante ziare apărute în ediţia de dimineaţă, trona un titlu cu litere de o şchioapă:
PRIMA ÎNTREBARE A PAPEI LA COBORÂREA DIN AVION A FOST “EXISTĂ UN BORDEL PE WALL STREET?”
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!