"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 16 februarie 2012

Big brother există!

Imagine preluată de pe sepoarta.ro
Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Primesc de la un prieten atrticolul e mai jos, probabil compilat de pe vreun blog sau o revistă, cred că din State, dacă mă iau după ceea ce scrie printre rânduri. Nu ştiu dacă toate cele de mai jos sunt aplicabile şi aplicate în România, dar nu pot să uit sumele mari alocate de Guvernul nostru diferitelor instituţii care au drept scop declarat urmărirea directă sau ascunsă. Oricum, scenariile ştiinţifico fantastice care ilustrau dorinţa de supraveghere a fiecărui ins la nivel mondial, au rămas în urmă...
“Războiul împotriva terorii reprezintă un efort demarat la nivel mondial, care a impulsionat investiţii masive în industria de supraveghere globală – care acum pare a deveni un război împotriva “libertăţii şi protecţiei vieţii private”. Având în vedere toate noile tehnologii de monitorizare ce sunt acum implementate, vacarmul produs de interceptarea fără mandat pare discutabilă. Ţărilor celor mai avansate din lume, şi din punct de vedere economic, şi tehnologic, le este urmărită populaţia, identificată şi centralizată în baze de date, dintr-un colţ în altul.
Guvernele, ajutate de companii private, adună un munte de informaţii cu privire la fiecare cetăţean obişnuit, care pare până acum dispus să îşi dea libertatea la schimb pentru securitate. Aici sunt doar câteva dintre modurile în care matricea de date este formată:
GPS-ul
Cipurile de poziţionare globală – GPS – apar acum peste tot, de la paşapoarte SUA la telefoane mobile şi la maşini. Utilizările mai frecvente includ: urmărirea angajaţilor precum şi toate formele de investigare privată. Apple a anunţat recent colectarea locaţiei precise a utilizatorilor de iPhone prin GPS, pentru vizualizare publică, în plus faţă de spionajul asupra utilizatorilor în diverse alte moduri.
Internetul
Browser-ele de Internet vă înregistrează fiecare mişcare, creând aplicaţii, cookie-uri, detaliate cu privire la activităţile dumneavoastră. S-a descoperit că ANS-ul [Agenţia naţională de securitate] are cookie-uri pe site-ul său care nu expiră până în 2035. Principalele motoare de căutare ştiu pe unde aţi navigat vara trecută; şi achiziţiile online sunt centralizate în baze de date, se presupune pentru utilizarea în scopuri de publicitate şi servicii pentru clienţi. Adresele IP sunt colectate şi chiar făcute publice. Site-uri controversate pot fi marcate la nivel intern de către site-uri guvernamentale, cum se poate face şi redirecţionarea traficului pentru a bloca toate site-urile pe care guvernul vrea să le cenzureze. S-a recunoscut acum faptul că reţelele sociale (Facebook, HI5, etc.) nu oferă confidenţialitate, având în vedere că tehnologiile avansate sunt folosite pentru monitorizarea în timp real a utilizatorilor din reţelele sociale. Legea privind securitatea cibernetică încearcă să legalizeze colectarea şi exploatarea informaţiilor personale. iPhone-ul Apple, de asemenea, înregistrează şi stochează datele de navigare. Toate acestea în ciuda opoziţiei copleşitoare a cetăţenilor faţă de supravegherea cibernetică.
RFID
Uitaţi de cardurile de credit, care sunt urmărite cu meticulozitate, sau de cardurile de membru pentru lucruri nesemnificative precum închirierea DVD-urilor cu filme, care necesită SSN-ul [social security number] dumneavoastră. Orice persoană are Costco, CVS, carduri pentru lanţurile de magazine şi multe altele. “Cartelele de proximitate” RFID duc tehnica de urmărire la un nou nivel de utilizare, gama variind de la carduri de loialitate, student ID, acces fizic şi acces la reţeaua de computer. Ultimele inovaţii includ o pulbere de RFID, dezvoltată de Hitachi, ale cărei utilizări sunt nelimitate.
Camerele de urmărire a traficului
Recunoaşterea plăcuţelor de înmatriculare auto a fost folosită pentru a acorda autorizaţia de a acţiona poliţiei rutiere din Statele Unite, dar s-a dovedit că în Anglia tehnologia are dublă utilizare, cum ar fi marcarea activiştilor, în temeiul legii privind terorismul. Poate cea mai comună utilizare va fi de a colecta bani şi a acoperi deficitele bugetare prin amenzile date pentru greşelile din trafic, dar utilizarea poate promova şi tactici precum monitorizarea pietonilor.
Camerele video ale computerelor şi microfoanele
Faptul că laptopurile – achiziţionate pe buzunarul contribuabililor – le-au spionat copiii din şcolile publice (la domiciliu) este scandalos. Cu ani în urmă, Google a început oficial să utilizeze “amprentarea audio” a computerului în scopuri de publicitate. Ei au acceptat să colaboreze cu ANS, cea mai dezvoltată reţea de supraveghere din lume. Companiile private de comunicaţii au fost deja expuse publicului, pentru comunicaţiile transmise către ANS.
Acum, toate cuvintele dvs. – scrise şi vorbite – fac legătura cu matricea de securitate la nivel mondial.
Supravegherea publică prin microfoane
Această tehnologie a parcurs un drum lung de la posibilitatea detectării sunetelor de focuri de armă în zone publice, până la realizările din prezent, de ascultare a şoaptelor cu potenţial periculos rostite în public. Această tehnologie a fost lansată în Europa pentru a “monitoriza conversaţii” şi a detecta “agresiunea verbală” în locuri publice. Sound Intelligence este un producător de tehnologie pentru analiza discursului şi site-ul său promovează modul în care aceasta poate fi uşor integrată în alte sisteme.
Biometria
Cel mai popular sistem de autentificare biometrică folosit în ultimii ani a fost Recunoaşterea Iris. Principalele aplicaţii sunt controlul de intrare, ATM-urile şi programele Guvernului.
Recent, companiile naţionale şi guvernele au utilizat datele biometrice de autentificare, inclusiv analiza amprentelor digitale, recunoaşterea irisului, recunoaşterea vocii, sau chiar combinaţii ale acestora, pentru a le implementa în dezvoltarea cărţilor naţionale de identificare.
ADN-ul
De la toate persoanele sub vârsta de 38 de ani s-a prelevat sânge, în copilărie. În Anglia, ADN-ul prelevat la testele de rutină este trimis la bazele de date secrete. Mai multe rapoarte au arătat că există baze de date secrete ale Pentagonului, in care pastreaza ADN-ul “teroriştilor”, iar acum şi ADN-ul cetăţenilor americani este centralizat în baze de date. ADN-ul digital este folosit acum şi pentru combaterea hackerilor.
Microcipurile
Parteneriatul HealthVault Microsoft şi VeriMed este încheiat în scopul de a crea microcipuri RFID implantabile. Microcipurile pentru urmărirea animalelor noastre de companie devin ceva comun şi sunt promovate cu intenţia de a ne face să acceptam implantarea lor şi la copiii noştri în viitor… FDA a aprobat deja această tehnologie pentru oameni şi o va introduce pe piaţă ca un miracol medical, din nou, pentru siguranţa noastră!
Recunoaşterea facială
Anonimatul în public nu mai există! S-a recunoscut folosirea tehnologiei de recunoaştere facială în cadrul evenimentelor de campanie a lui Obama, la evenimente sportive, iar mai recent la protestele G8/G20 în Canada. Această tehnologie recoltează, de asemenea, date din imaginile postate pe Facebook şi cu siguranţă va fi conectată la camerele video de urmărire a traficului.
Toate acestea duc la tehnologia de anticipare a comportamentului. Nu este suficient că suntem identificaţi şi că ni se cartografiază locaţia; demersurile de supraveghere din partea statului urmăresc să ştie încotro ne îndreptăm şi prin intermediul profilului psihologic. Tehnologia a fost comercializată deja pentru diverse utilizări, cum ar fi blocarea hackerilor. Se estimează că, prin intermediul acestei tehnologii, calculatoarele ştiu cu o precizie de 93% unde vom fi, înainte de a face noi prima mişcare. Şi despre nanotehnologie se crede că va juca un rol important, oamenii de ştiinţă folosind nanoparticule pentru a influenţa direct comportamentul şi luarea deciziilor.
Mulţi dintre noi se întreabă: Ce s-ar face cineva cu toate aceste informaţii, pentru a ne ţine sub urmărire şi a ne centraliza într-o bază de date? Se pare că cei ce ne făuresc viitorul nu au în vedere respectarea dreptului la viaţă privată, ci doar dorinţa lor de a controla toată viaţa noastră.”
Ei, ce mai ziceţi? Nu aţi avut niciodată senzaţia că sunteţi urmăriţi?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!