"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 20 ianuarie 2011

La parastas

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Staţi uşor şi nu mânaţi! Iubesc prea mult viaţa ca să mă preocupe aspectele ei funebre. Dar în rândurile de mai jos vă voi povesti o întâmplare auzită săptămâna trecută, cu prilejul unui parastas.
Jocul sorţii a făcut ca să trebuiască să stau la masă în dreapta unei doamne distinse şi mult mai în vârstă ca mine. Pe parcursul parastasului am avut astfel ocazia să aflu numeroase amănunte despre viaţa ei sau a familiei ei. Din cele relatate se pare că doamna cunoştea lumea bine, călătorise prin numeroase şi ciudate locuri, iar nivelul ei superior de cultură nu era dezminţit de maniere. Ce să o mai lungesc, a fost o adevărată plăcere să ne conversăm şi să schimbăm impresii.
Iar una din întâmplările relatate de ea mi-a atras atenţia în mode deosebit. Era vorba de fiica ei, licenţiată ca medic, care locuieşte în State de o bună perioadă de timp. Ajunsă acolo, fata ei a fost angajată la un spital, s-a căsătorit şi a dat naştere unei fetiţe. Până aici, doar lucruri normale, chiar frumoase. Într-o dimineaţă, pe când îşi pregătea fetiţa să o ducă la şcoală, a observat pe corpul ei nişte pete specifice. Ca medic, ştia că aceste pete sunt specifice bolii cumplite numite leucemie.
A suit copila aşa cum era în maşină şi s-a dus glonţ la camera de gardă a spitalului unde era angajată. Ajunsă acolo, i-a cerut medicului de gardă să ia copila imediat în observaţie pentru că are leucemie. Ei, acum vine punctul culminant. Ştiţi care a fost reacţia spitalului? Pun pariu că nu veţi ghici, aşa că vă voi spune eu: au dat-o în judecată! De ce? Pentru că a pus un diagnostic doar pe baza unei păreri personale, fără ca să aştepte mai întâi rezultatul unor analize complete.
Ei, ce aveţi de zis? Personal, sunt perfect de acord cu acţiunea spitalului pur şi simplu doar pentru că sunt adeptul lucrului bine făcut. Cu atât mai mult cu cât distinsa doamnă mi-a confirmat că analizele au început cu primul fir de păr din vârful capului şi s-au terminat cu unghia degetului mic de la piciorul stâng. Adică, au fost COMPLETE.
Ei, ce mai ziceţi de ceea ce înseamnă eficienţă? Cred că americanii au o definiţie foarte bună a ei…
Să auzim de bine!

5 comentarii:

  1. eu cred că spitalul a exagerat, dar au şi ei legile lor, şi nici ea nu trebuia să vorbească fără dovezi, nu? multă sănătate

    RăspundețiȘtergere
  2. @ zoltybogata: Da, am mai primit păreri asemănătoare cu a ta pe Mesenger. Se pare că la ei legea este foarte strictă, atât în formă, cât şi în aplicare. Oricum, eu prefer varianta unor analize cât mai complete în locul unei păreri, oricât de capabil ar fi medicul.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt de acord cu tine. Puteau, insa, sa-i dea mustrare sau avertisment doctorei-mame. Sa inteleaga, dar, pesemne, de-asta le merge lor bine si noua prost. Punem prea mult suflet si prea putina ordine.
    P.S. Vreau vinul, sper ca nu l-ai dat :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ QED: Până la urmă, din câte mi-a spus doamna, procesul nu a fost dus până la capăt, au ajuns la o înţelegere, ceea ce echivalează, cred eu cu mustrarea de care pomeneşti. Hi hi, cum o să-l dau? Doar e promis... Dar eu zic să te grăbeşti pentru că sunt şi eu om, nu fier de călcat...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai si fetita avea sau nu avea leucemie?

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!