"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 26 ianuarie 2010

Un basm pentru adormit copiii


Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!

Trăim într-o lume rapidă şi dezumanizată. Banii şi nu romantismul ne dirijează. Basmele, poveştile sau miturile nu numai că nu se mai fac, dar sunt uitate şi cele vechi. Şi totuşi...
Ei, dragii moşului (zic ai moşului pentru că baba este în bucătărie şi pregăteşte o ciulama), astăzi vă voi spune un basm din străbuni, de pe vremea când oamenii nu aveau repartitoare prin case. În regatul lui Verde Împărat se aciuase un zmeu cu multe capete, pe nume tedaR. Cumplit zmeu, dragii moşului, aşa de cumplit încât le lua toţi banii oamenilor cu factura pe căldură. Degeaba a încercat bătrânul împărat să-l îmbuneze trimiţându-i şapte fecioare îmbăiate la lumină de lună nouă în apă neîncepută. Zmeul le-a refuzat pentru că avea schema de personal completă. Atunci, sărmanul împărat a încercat să-l îmbuneze trimiţându-i şapte feciori îmbrăcaţi în alb şi neatinşi de vreun masaj erotic. Tot degeaba. Zmeul i-a înfulecat şi i-a făcut instalatori, dar de îmbunat tot nu s-a îmbunat. Mare suferinţă se aşternuse peste ţara bietului Verde Împărat. Atunci, sfătuindu-se cu consilierul lui, pe nume Aliodor, a dat un anunţ mare că va da mâna stângă a fiicei lui celui care îi va scăpa de zmeu. S-au dus heralzii şi vestitorii în toate colţurile ţării şi iată, după trei zile, la poarta palatului a apărut Făt Frumos. Acu’, ca să respectăm adevărul, nu era chiar numele lui, dar aşa i se spunea de când o moaşă o auzise pe biata lui mumă rugându-se: Doamne, ajută-mă să Făt Frumos! Ca să nu mai vorbim că era plin de coşuri şi avea unghia degetului mic mai lungă. Dar, să lăsăm amănuntele şi să ne ţinem de poveste că’nainte mult mai este. După ce a sărutat dreapta tătânelui fetii, băiatul a purces la treabă şi s-a dus drept la termocentrala unde îşi avea vizuina cumplita fiară. Ajuns acolo, a strigat cu glas mare-mă, scuzaţi puţin că întrerup naraţiunea, dar mă duc până în bucătărie să-i spun babei să nu uite de mămăligă. Aşa, am revenit. Cum ziceam, a strigat la jivină:
- Cumplite zmeu, ieşi să ne batem! În săbii să ne lovim sau în trântă dreaptă să ne îmbrâncim?
Cum era de aşteptat, balaurul a ieşit scoţând fum şi flăcări pe nas pentru că avea centrală pe cărbune. Şi a început lupta. S-au luptat ei zi de vară până’n seară, dar niciunul nu biruia. Tocmai atunci a trecut un corb în zbor.
- Corbule, pasăre sură, i-a strigat balaurul, adu-mi în plisc două picături de apă plată de la Izvorul 2 şi îi voi da un meniu Big Mac să mănânci.
- Corbule, a strigat şi Făt Frumos, zmeul e prost şi te confundă cu un cuc. Adu-mi mie apa plată şi îţi voi da 7 % din profitul pe repartitoarele montate.
- 10, a croncănit corbul receptiv la propunerea Fătului.
- Bine, fie!
Ca o săgeată a plecat corbul şi i-a adus Fătului apa vie. Şi unde nu mi ţi l-a luat Fătul pe zmeul cel rău şi urât, şi unde nu mi ţi l-a aruncat până la ceruri, de atunci când a căzut, a intrat în pământ până la gât. Iar Fătul a venit şi l-a acoperit cu toate repartitoarele din stoc.
Mare bucurie a fost atunci în împărăţie. Cânta şi dănţuia Verde Împărat că devenise Roşu Împărat la faţă şi sălta cămeşa pe dânsul de bucurie. Dar maştera, muma jivinei, nu dormea. Aşa că, s-a dus la locul unde era îngropat zmeul ei şi duios aşa grăitu-i-a:
- tedaR, zmeu prost şi de nimic ce eşti! Stai ca pămpălăul îngropat sub repartitoare şi nu faci nimic. Uiţi că ai o sută de capete? Chiar toate ţi sunt seci? Uite, oamenii au început să aibă bani, chiar am văzut unul care-şi cumpărase un şifonier.
Şi unde nu mi ţi s-a sculat zmeul, şi unde nu mi ţi s-a scuturat odată de a scos nu unul, ci încă 74 de capete la suprafaţă! Repede jivina a dat fuga în vizuină şi chiar a doua zi oamenii au aflat că a mărit preţul Gigacaloriei. Aşa că, oamenii s-au întors de unde plecaseră. Şi încălecai pe’o şa şi vă spusei povestea’aşa!
Acesta a fost basmul.
Dacă există printre voi dintre cei care cred că, după reabilitarea termică a blocurilor, când factura de căldură pe un apartament de 3 camere va scădea de la 120 de lei la 20 de lei, Radet nu va majora preţul Gigacaloriei, atunci le recomand călduros să mai citească odată basmul. Eventual şi pe cele cu Ileana Cosânzeana şi pe cel cu Capra cu Trei Iezi şi tot aşa, până vor înţelege despre ce e vorba.
Să auzim de bine!

2 comentarii:

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!