"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 3 octombrie 2013

Ce ne facem cu vedetele?

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Motto: vedete f. 1) artist vestit (mai ales de teatru, cinema); stea. 2) fig. persoanã care se impune în mod intenţionat într-un domeniu de activitate.
Asta ne spune Dicţionarul explicativ al limbii române. Vă mărturisesc de la început că altul era articolul programat ca să apară azi. Dar nu mai pot, am ajuns la saturaţie, trebuie să refulez cumva. Orice sursă de informaţie folosesc, nu aud decât de vedete. Toate rapandulele, toţi neaveniţii sunt vedete. Dacă prezintă vremea, e vedetă, nu crainic meteo. Dacă îi apare poza într-un ziar la rubrica meteo, e vedetă, nu o fripteuză (ca să nu zic stripteuză). Dacă citeşte nişte nenorocite de numere la un concurs, e vedetă. Dacă prezintă ştirile, e vedetă, nu prezentator. Dacă moderează o emisiune, e vedetă, nu moderator. Dacă prezintă ştirile sportive, e vedetă, nu crainic sportiv. Abuzul la care e supus bunul simţ al oamenilor depăşeşte orice limită. Astea sunt încadrările lor din statul de funcţiuni? Sunt încadrate sau încadraţi cu funcţia de vedetă? Citesc consternat în Ring: “Vedeta de la ‘Superbingo Metropolis’ Antena 1, Raluca Lăzăruţ, ...”bla, bla, bla. De ce este stimabila Raluca Lăzăruţ vedetă? Pentru că prezintă ceva ce nici măcar emisiune nu se poate numi? (am scris presupun pentru că nu urmăresc aşa ceva). Este o artistă vestită în teatru? Cumva, în cinema? Nu este nici măcar o persoană care se impune în mod intenţionat. Ea este impusă în mod intenţionat. Sau, cel puţin, aşa se pare... Şi aici, ca de altfel în tot ce ţine de publicitate sau mass media, lucrurile sunt exacerbate până la demonetizare. Între atâtea vedete neavenite, o adevărată vedetă nu mai reprezintă nimic. Lipsa de măsură şi de bun simţ este evidentă şi aici, în ceea ce priveşte vedetele. Sunt consternat de apatia adevăratelor vedete, de apatia societăţii civile, minunata noastră societate civilă care nu ştie altceva decât să dea cu bâta în baltă în probleme de politică. Dar nicio atitudine în ceea ce priveşte bunul simţ sau educaţia, ca de aia e societate civilă. Ce au făcut americanii cu atât de minunata sintagmă “I love you” când au transformat-o într-un salut, e nimic pe lângă ceea ce se întâmplă la noi cu vedetele. Îmi este frică să deschid un ziar, să ascult sau să văd o ştire pentru că, obligatoriu, va apărea o vedetă în ghilimele. O vedetă care, pentru mine, nu este vedetă. Întrebarea care mi-o pun este una singură: dacă această Raluca Lăzăruţ (pentru că pe ea am luat-o de exemplu) este vedetă, atunci Jay Leno ce este?
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. E vina ta ca citeai Ring. Trebuia sa te orientezi spre altceva

    RăspundețiȘtergere
  2. eu zic sa te resemnezi deoarece nu ai cum sa scapi de aceste imbecilitati .... tara vrea sa vada "vedete" deci vor avea iar numarul oamenilor care inca mai gandesc normal ( din punctul meu de vedere asa e normal cum gandest tu , eu ... etc) este foarte restrans si nu are ce face .....consider ca nu ne putem inchde intr o camera fara a avea contact cu lumea....

    RăspundețiȘtergere
  3. @ Alex: Fără discuţie, trăim în lumea reală, nu în aceea dorită. Dar prea mare e afluxul de neam-prostie...

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!