"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 5 martie 2012

Elita românească

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Revoltaţi de obrăznicia şi aroganţa clesei conducătoare de azi, obrăznicie şi dispreţ faţă de propriul popor neatinse până acum în istoria României, ne întrebăm adesea de unde provin, ce le generează, ce le încurajează. Aşa cum este normal, răspunsul nu îl vom găsi într-o singură cauză ci, într-o multitudine. Astăzi vă voi prezenta una dintre aceste “cauze”, pe numele ei Horia Roman Patapievici. Poate că, în calitate de simplu cetăţean, părerile sale erau egale cu zero pentru că, în fond, fiecare avem dreptul la propriile păreri. Partea delicată este că personajul ocupă o funcţie publică, respectiv funcţia de preşedinte din anul 2005 al Institutului Cultural Român, institut cu reprezentanţe în multe dintre capitalele mari ale lumii. Funcţia a ocupat-o pe baza diplomei de absolvent al Facultăţii de Fizică în 1982 şi a susţinerii sale de către chiar domnul Băsescu, acel domn Băsescu care ocupă funcţia vremelnică de preşedinte şi care a fost acuzat de numeroase ori de diferite organizaţii pentru limbajul său necorespuntător.
Iată mai jos opiniile preşedintelui Institutului Cultural Român despre România şi români, despre cultura şi limba română.
GEOGRAFIA ROMÂNIEI:
- "Radiografia plaiului mioritic este ca a fecalei: o umbră fără schelet, o inimă ca un cur, fără şira spinării." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
POPULAŢIA ROMÂNIEI:
- "23 de milioane de omuleţi patibulari." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag 53)
- "Un popor cu substanţă târâtă. Oriunde te uiţi, vezi feţe patibulare (nota mea: conform DEX, patibular = persoană vrednică să moară), ochi mohorâţi, maxilare încrâncenate, feţe urâte, guri vulgare, trăsături rudimentare." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.34)
- "Românii nu pot alcătui un popor pentru că valorează cât o turmă: după grămadă, la semnul fierului roşu." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag. 64)
LIMBA ROMÂNĂ:
- "Româna este o limbă în care trebuie să încetăm să mai vorbim sau... să o folosim numai pentru înjurături..." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.64)
ISTORIA ROMÂNILOR:
- "In toată istoria, mereu peste noi a urinat cine a vrut. Când i-au lăsat romanii pe daci în forma hibridă strămoşească, ne-au luat în urină slavii: se cheamă că ne-am plămădit din această clisă, daco-romano-slavă, mă rog. Apoi ne-au luat la urinat la gard turcii: era să ne înecăm, aşa temeinic au făcut-o.
Demnitatea noastră consta în a ridica mereu gura zvântată iar ei reîncepeau: ne zvîntam gura la Călugăreni, ne-o umpleau iar la Războieni, şi aşa mai departe, la nesfîrşit.
Apoi ne-au luat la urină ruşii, care timp de un secol şi-au încrucişat jetul cu turcii, pe care, în cele din urmă, avînd o băşică a udului mai mare (de, beţiile...) i-au dovedit." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.63)
CULTURA ROMÂNILOR:
- "Puturoşenia abisală a stătutului suflet românesc... spirocheta românească îşi urmează cursul pînă la erupţia terţiară, subreptice, tropăind vesel într-un trup inconşient, până ce mintea va fi în sfârşit scobită: inima devine piftie iar creierul un amestec apos." (din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag49)
- "Cu o educaţie pur românească nu poţi face NIMIC." (Din "Politice" de H.R. Patapievici, ediţia 1996, pag.56)
- "România are o cultură de tip second hand" a enunţat într-o emisiune televizată. (după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr.24/2005)
VIITORUL ROMÂNIEI:
- "Eminescu este cadavrul nostru din debara, de care trebuie să ne debarasăm dacă vrem să intrăm în Uniunea Europeană."(după Viorel Patrichi în Revista "Rost" nr. 24/2005)
Toate aceste citate constituie un amestec atât de scabros şi imund încât îmi este jenă să le comentez. Doar vă reamintesc faptul că este preşedintele Institutului Cultural Român, că este un reprezentant al elitei culturale româneşti, un intelectual de marcă al societăţii civile şi este susţinut de domnul Băsescu, prietenul său de vorbe grele...
Poate, citind aceste rânduri, cineva dintre voi îmi va explica de ce un om cu o părere atât de execrabilă despre poporul căruia îi aparţine, a mai acceptat o funcţie reprezentativă a respectivei turme, funcţie în care trebuie să vorbească o limbă ce îi face scârbă? Voi, cei care sunteţi mai umblaţi şi mai cititţi decât sunt eu, vă rog să-mi spuneţi în ce ţară mai ştiţi ca un asemenea exemplar să ocupe o funcţie publică? În ce ţară ştiţi că preşedintele unui institut cultural naţional nutreşte un asemenea dispreţ faţă de poporul şi cultura pe care trebuie să le reprezinte?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!