"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 28 martie 2012

Amintiri despre viitor

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
...Particule încărcate genetic, ne anunţă crainica postului Antena 3 în loc de particule încărcate electric, în cadrul unei ştiri despre ultima erupţie solară. Comut scurt, fără milă, pe National Geographic şi mă aşez la masă pentru o scurtă repriză de lucru la calculator.
De fapt, aceată repriză de lucru este una de scris la blog. Şi îmi aduc aminte despre un banc cu o femeie care merge la o ghicitoare. “Soţul tău va muri de o moarte groaznică, îi spune aceasta. Şi mă vor prinde? întreabă femeia după un moment de spaimă”. Aşa că, astăzi intenţionez să scriu ceva despre ghicitori. Şi nu mă refer aici la cimilituri, ci la personale care prestează aceste activităţi. Nu este un subiect care să mă preocupe, pentru că nu cred în aşa ceva, dar atât cât am auzit din diferite emisiuni, toate aceste persoane au o trăsătură comună: ghicesc trecutul.
“Eu am prevăzut acest cutremur de acum şapte ani” spune unul, uitând să ne precizeze de ce nu şi-a făcut publică prezicerea atunci. „Eu am ghicit că se va întâmpla aşa de acum trei ani” spune un altul. “Soacră-mea a fost călcată de maşină”, spune credulul. „Da, am ghicit asta de acum doi ani”, îi răspunde ghicitorul fără să precizeze de ce nu a spus nimic atunci. Şi aşa mai departe. “Eu am ştiut că preşedintele vrea să-i dea guvernul lui Ponta, spune Flutur”, deşi domnul Băsescu a afirmat că i-o “coace” lui Boc din decembrie. Toţi, dar absolut toţi se laudă cu “preziceri” spuse abia azi, despre un eveniment trecut. Desigur, există şi novici în ale meseriei, care anunţă azi un eveniment viitor. Din fericire, realitatea nu le-a dat niciodată dreptate... dacă stăm să ne reamintim doar ultima prezicere privind sfărşitul lumii făcută de un şarlatan descreierat din State.
Recent l-am auzit şi pe domnul Băsescu cuplând din nou la o astfel de metodă. Am scris din nou, pentru că, cel puţin pentru dânsul, nu e prima dată când face publice asemenea amintiri despre viitor... Într-una din ultimele sale interviuri televizate, ne spune că dânsul ştia de anul trecut că anul acesta se vor restitui banii tăiaţi din salariile bugetarilor. Ştia de anul trecut! La fel ca Flutur, la fel ca toţi ceilalţi care se laudă azi cu ce ştiau ei de ieri, dar n-a vrut muşchiul lor să spună atunci, fără ca vreunul să fie apt să spună ce va fi mâine. Toţi, ghicitori în trecut. Ce e interesant în aceată informaţie nu este faptul că se restituie aceşti bani bugetarilor, ci că dumnealui ştia de anul trecut. Ca să mă întreb de unde şi cum ştia în decembrie 2011 ce se va întâmpla în iunie 2012 este deja prea mult... Dar ştia şi nu spunea. Nici nu avea cum să spună, din moment ce, tot dânsul, în respectiva perioadă ne anunţa că măsurile de criză vor trebui menţinute cel puţin pe tot parcursul anului 2012. Şi nu a spus-o doar odată, ci de mai multe ori, având şi susţinerea celor de la FMI.
Iată cum, printr-o simplă manevă politicianistă, domnul Băsescu reuşeşte două dintr-o lovitură: şi capital şi alăturarea sa la corul ghicitoarelor despre trecut.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!