"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 18 ianuarie 2010

Souvlaki

La masaTuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Suntem un grup de trei familii. Buni prieteni. Având în vedere experienţa mea în domeniu, ne-am decis să petrecem Revelionul în Grecia. Şederea noastră a început pe 28 decembrie, având astfel suficient timp pentru colindat o bună parte din teritoriu. Azi am ajuns în Nea Moudania, oraş port atât de tipic Greciei. Străzi în pantă, înguste şi curate, case albe cu cel mult două etaje (grecii au oroare de gaze la bucătărie şi de clădiri înalte), nenumărate magazine (practic la parterul fiecărei case), oameni calmi şi binevoitori foindu-se la braţ de acolo colo. Ni s-a făcut foame şi decid să ne oprim la o tavernă pe faleză, proprietatea soţului Melaniei, o cântăreaţă renumită în Grecia. Ocupăm o masă şi ne apucăm să studiem meniul. Fără să avem habar ce este sau cum e făcut, hotărâm prin consens ca să cerem câte un souvlaki pentru fiecare. La semnul nostru se apropie un chelner timorat. Iau conducerea operaţiunilor şi îi spun:
- Te rog să ne aduci şase souvlaki de pui.
- Am înţeles, şase souvlaki de pui, răspunde omul notându-şi în carnet. Şi de băut?
În timp ce ne decidem ce să luăm de băut, îmi dau seama că e momentul ca să-i cer băiatului câteva lămuriri:
- Spune-mi, te rog, ce fel e souvlaki acesta?
Omul se uită puţin deconcertat la mine şi îmi răspunde ca unui retardat:
-Este un souvlaki făcut cu carne.
Ne uităm unii la alţii şi mă decid să încerc altă pistă:
- Bine, bine, am înţeles. Dar cum e făcut acest souvlaki cu carne?
Omul se uită în ochii mei spre a fi mai bine înţeles, după care îmi răspunde accentuând fiecare cuvânt:
- Este un souvlaki cu carne de pui.
În grupul nostru se aşterne tăcerea. Ceva ne scapă şi nu ştim ce. Situaţia devine dramatică, aşa că încerc o ultimă abordare:
- Dragă prietene, am înţeles perfect că acest souvlaki este făcut cu carne de pui. Dar cum este un souvlaki cu carne de pui, cum este făcut, cum arată? îi spun eu la capătul puterilor.
Brusc, omul se luminează la faţă. Ne dăm seama că vor urma momente istorice. Îşi îndreaptă spinarea şi ne răspunde privindu-ne senin:
- Aaa, am înţeles. Păi, un souvlaki cu carne de pui este la fel ca unul cu carne de porc, numai că este făcut cu carne de pui!
Să auzim de bine!

Un comentariu:

  1. hehehe... ai uitat ca, in urma curiozitatii generale (deh, nestiinta), l-am pus sa ne deseneze ce naiba e ala un souvlaki. Iar tipul ne-a prezentat pe un servetel un bat plin de cocoloase. Evrika, am tipat toti, sunt frigarui de-ale noastre :)

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!