"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 15 ianuarie 2010

Eu vs. el

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Termenul de “moşit socratic” provine de la faptul că Socrates era fiul unei moaşe, ceea ce îl făcea să spună că el moşeşete ideile, nu le naşte. Este exact ceea ce voi încerca şi eu în raţionamentul de mai jos, pornind de la numeroasele comentarii pe care la văd şi le aud privind noul buget.
Orice acţiune desfăşurată duce la obţinerea unui rezultat. Chiar dacă scopul nu este explicit, rezultatul este inerent oricărei acţiuni. Concret, cititul unei cărţi va avea ca rezultat obţinerea unor satisfacţii sau a unor cunoştinţe în plus. Cultivarea unui lot de pământ va avea ca rezultat obţinerea unei recolte. La fel, activitatea prestată în cadrul unui serviciu va avea ca rezultat obţinerea unui salariu. Chiar şi mirositul unei flori va avea un rezultat şi anume, obţinerea unor satisfacţii olfactive.
Acţiunile pot avea o desfăşurare extensivă sau una intensivă. Întorcându-ne la exemplele noastre, activitatea extensivă de a citi mai multe cărţi va avea drept rezultat obţinerea unor cunoştinţe sporite. Dar şi mai multe cunoştinţe vom obţine printr-o acţiune intensivă, cum ar fi cititul unor recenzii (deşi, e drept, cunoştinţele nu vor fi la fel de profunde). Cultivând manual lotul de care vorbeam, vom obţine o anumită recoltă, dar ea va fi mult mai mare dacă recurgem la o metodă intensivă şi anume, utilizarea îngrăşămintelor sau a mecanizării. La serviciu vom obţine un anumit salariu lucrând extensiv prin recurgerea la ore suplimentare, dar vom obţine cel puţin un salariu la fel de mare lucrând intensiv, prin renunţarea la Internet, cafea, fumat sau o mai bună organizare a timpului.
O primă concluzie care se desprinde este că orice activitate prestată la modul intensiv, produce rezultate mult mai consistente, cel puţin din punct de vedere cantitativ.
Diferenţa dintre extensiv şi intensiv se poate observa cel mai bine la nivel micro sau macro economic. Un patron poate obţine un profit mai mare printr-o metodă extensivă dând afară jumătate din salariaţi şi forţându-i pe cei rămaşi să lucreze cât pentru doi sau poate obţine un spor de profit acţionând intensiv printr-o mai bună normare a muncii, retehnologizare sau creşterea productivităţii.
O a doua concluzie pe care o putem desprinde este că activităţile desfăşurate la modul intensiv au ca rezultat, în general, o creştere a valorii prestatorului (prin utilajele sau echipamentele achiziţionate), ceea ce le face să aibă şi efecte viitoare.
Pornind de la cele de mai sus, haideţi să ne uităm la proiectul noului buget. Ne frapează caracterul extensiv al acestuia prin măsurile de trimitere în şomaj a zeci de mii de salariaţi. Ceea ce se urmăreşte nu este creşterea veniturilor, ci scăderea cheltuielilor. Niciun cuvânt despre investiţii sau retehnologizare. Guvernul pare că vrea o păstrare a sărăciei, nu o creştere a bogăţiei.
Atunci, având în vedere raţionamentul de mai sus, putem să spunem că este un buget pentru viitor sau că este un buget de amanetare a viitorului?
Să auzim de bine!

2 comentarii:

  1. Man, eu nu am studiat bugetul asa de bine ca tine, insa vreau sa te felicit pentru rabdarea si talentul cu care ai explicat un lucru simplu: guvernantii nostri sunt niste oameni limitati la propriile interese si la aplicarea unor masuri luate cu copy/paste din experienta altora mai avansati ca noi.

    RăspundețiȘtergere
  2. Man, partea proastă e că au făcut copy/paste la cele mai tâmpite.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!