"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 10 iulie 2013

Perle din gândirea pre-matură (7)

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Că poporul român este original şi inventiv o ştie oricine. Inclusiv FBI-ul când anchetează noile metode de spart ATM-urile... Că geniul se manifestă din pruncie este iarăşi un lucru dovedit. Şi o vom dovedi şi noi cu seria de „perle” care urmează. Pentru că numai nişte genii puteau emite asemenea cugetări. Cugetări culese în decursul anilor din lucrările diferitelor teze sau examene de bacalaureat.
- Ceahlăul este situat sus pe munte.
- Moş Dănilă sta pe vine să prindă vulturii de pene.
- Îl documentează bine pe gheorghiţă, îi face bagajul iar pe ultima sută de metri se gândeşte să meargă şi ea, pe Minodora dând-o la iernat. De aici Vitoria începe o nouă aventură în viaţa ei?
- Autorul descrie oraşele care s-au înălţat în moldova ele s-au construit în timpul nostru. Oraşele din Moldova sunt foarte numeroase la număr, cum este Iaşu şi alte oraşe mari şi frumoase care le plac străinilor foarte mult de frumuseţile din Moldova. Moldova în trecut era o ruină foarte imensă adică mare care în timpul lui Mircea cel Bătrân oamenii ziceau că apără această ruină şi s-au ţinut de cuvânt care şi azi mai există dar mai puţin dar tot mai sunt urme din care se vede că moldoveni au luptat cu atâta eroism pentru pamânt uni chiar şi-au jertfit viaţa pentru pământ din cauza aceasta populaţia nu era prea mare dacă în trecut nu ar fi murit atâtea vieţi omeneşti înseamnă că azi Moldova ar fi foarte mare atât de imensă că ar întrece şi oraşul Bucureşti. În Moldova este o veche populaţie că în trecut. au strigat (vrem pământ). Toate comitetele au început să se retragă atunci ca să treacă timpul?
- Românii se luptau cu arcuri, săbii, scuturi şi cu turcii.
- Din cauza că calistrat a sărit cu baltagu în aer, câinele simţitor l-a doborât dintr-o muşcătură de câine mortală.
- Ilie Cuţiu era botezat buză de iepure deoarece un iepure violent i-a luat buza şi a mestecat-o."
- Vitoria a chemat să vină procuratura să vadă în ce hal a ajuns soţul ei. Ea trăieşte într-un timp intim.
- Baltagul este un roman dureros că nu mai vine soţul acasă. Vitoria Lipan a jucat foarte bine în film şi a făcut un film bun.
- Vitoria l-a căutat şi până la urmă l-a găsit într-o stâncă cu capul rupt de baltag.
- Vitoria... "Era nelăsătoare, nelăsând moartea lui Nechifor să se termine aşa".
- Mie îmi place să scriu scrisori că atunci când scrii o scrisoare e ca atunci când stai de vorba cu un om şi îi spui ce ai pe sufletul tău şi el te ascultă când citeşte şi nu te poate contrazice vorbind ca atunci când îi spui ceva faţă în faţă.
- Îţi mulţumesc pentru sfaturile care mi le-ai dat înconcubinate cu învăţatul la matematică?
- Latina clasică este o limbă moartă, care nu se poate vorbi decât în scris. După căderea Imperiului roman, o parte din latina clasică defunctă a devenit bulgară. Limba română are la bază latina bulgară, amestecată cu elemente de dacă şi o groază de cuvinte slabe. În secolul al XV-lea, limba vorbită de popor era considerată vulgară şi n-o vorbea nimeni.
- Trubadurii arătau şi calităţile unei fete sau ale altui obiect.
- Alexandru Lăpuşneanu s-a ţinut de cuvânt atunci când a spus: De mă voi scula, prea mulţi am să popesc şi eu! Dovada că azi cel mai întâlnit nume este Popescu.
- Şcoala Ardeleană nu a avut propriu-zis sediu, din lipsă de fonduri austro-ungare.
- Deşi s-a ocupat mai mult cu turismul, Calistrat Hogaş vorbea latina la perfecţie.
- În această poezie, luna semnifică noaptea, şi asta înseamnă că a venit timpul acţiunilor care nu pot fi făcute ziua
- „Cu trup şi suflet“ înseamnă a avea încredere într-o persoană care te-a pătruns.
- O altă poezie la fel cu titlul Luna se referă deja la o lună mai capricioasă ce se plimbă pe cer întruna.
Nu, nu vreau să spun că noi suntem mai proşti ca alte naţii. Suntem aşa cum suntem, la fel ca alţii, nici mai buni şi nici mai răi. Doar că nu avem ocazia să cunoaştem şi din “perlele” altora.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!