"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 17 iunie 2013

Beţia spritului antreprenorial

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
O ştire din zilele trecute ne făcea cunoscută o faptă abominabilă a unor amatori de băutură din Tulcea. Respectivii băutori, cu ochii sticlind de dorinţă şi cu gândirea subordonată unicei dorinţe cunoscută de ei, şi anume aceea da a bea, au recurs la o mare ilegalitate. Observând mofturile şi fiţele elevilor din şcolile româneşti, elevi care nu pot bea orice lapte şi nu pot mânca orice măr, au conceput o distilerie în fabrica de sucuri unde lucrau şi, colectând merele aruncate de elevii fiţoşi, au început să producă tării alcoolice.
Până aici lucrurile sunt clare şi la fel de clară a fost şi legea. Care lege, se pare că a fost aplicată pedepsind întreprinzătorii cei alcoolici. Desigur, legea e lege şi e una pentru toţi, fie ei muncitori într-o fabrică de sucuri sau parlamentari. Amatorii de tării au fost pedepsiţi, distileria dezafectată, iar merele aruncate la gunoi în continuare.
Doar că eu, în această privinţă, am o optică puţin diferită, care mi se pare că ar fi făcut pedeapsa aplicată lor mult mai utilă societăţii. Pentru că, dacă stăm să ne gândim, acesta este rolul măsurilor aplicate de justiţie: de a îndrepta lucrurile rele, de a curăţa societatea de racile. Concret, consider că ar fi fost necesară o aplicare mult mai concretă a legii şi nu una ex catedra.
Ce zceţi dacă amatorii noştri de tării ar fi fost pedepsiţi să îşi omologheze instalaţia de distilare într-o locaţie amenajată anume? Evident, pe banii lor. Şi dacă, în continuarea pedepsei, ar fi fost obligaţi să-şi înfiinţeze o firmă sau asociaţie, care să plătească taxe, accize şi impozite statului pentru producerea de băuturi alcoolice?
Ce aţi zice dacă astfel, legea era respectată şi pedeapsa era aplicată, se înfiinţau locuri de muncă, respectivii îşi satisfăceau dorinţa de băutură, statul încasa sume serioase de pe urma afacerii, consumatorii puteau consuma o băutură curată, iar merele elevilor fiţoşi nu s-ar mai fi aruncat la gunoi? Ce aţi fi zis de aşa ceva?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!