"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 11 septembrie 2013

Definiţia globalizării

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Văd că mass media internaţională reia (probabil din lipsă de ceva mai bun) subiectul morţii prinţesei Diana. Evenimentul, tragic prin definiţie, ne dă însă prilejul de a emite unele consideraţii asociate pe tema globalizării şi a unei mai bune exemplificări a acestui fenomen.
Astfel, la întrebarea cum definiţi globalizarea, putem răspunde astfel:
O prinţesă engleză împreună cu amantul ei egiptean au un accident într-un tunel francez cu o maşină germană cu motor olandez construit din piese asamblate într-o fabrică ungurească, maşina fiind condusă de un şofer belgian, îmbătat cu whisky scoţian, urmăriţi fiind îndeaproape de paparazzi italieni pe motociclete japoneze.
Prinţesa a fost tratată de un doctor american şi o asistentă marocană cu medicamente braziliene. Iar informaţia asta îţi este trimisă de un român care foloseşte tehnologie americană, iar tu o citeşti pe o clonă de IBM cu chip-uri taiwaneze şi monitor coreean, asamblate de muncitori din Bangladesh într-o fabrică din Singapore, transportată cu vapoare liberiene de marinari indieni şi descarcată de hamali sicilieni în porturi greceşti, urcată în camioane suedeze alimentate cu benzină produsă din petrol argentinian şi conduse de şoferi mexicani iar, în final, vândută ţie de oameni de afaceri evrei cu conturi în Elveţia.
Aveţi o definiţie mai bună?
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!