"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

vineri, 5 aprilie 2013

Medicina orientală-presopunctura (3)

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Avem zece degete (la mână). De diferite lungimi şi de diferite grosimi, toate cu diferite întrebuinţări şi cât se poate de utile. Multe lucruri putem face cu degetele, aşa că unul în plus nu strică. Haideţi să vedem despre o nouă funcţionalitate acordată degetelor noastre, presopunctura cu degetul, un remediu rapid impotriva durerilor.
Contra INTOXICATIILOR CU DROGURI ŞI MEDICAMENTEDin păcate pentru ei, chinezii s-au confruntat cu problema drogurilor cu mult înainte ca ea să apară în Occident (pentru că la noi nu a apărut, ci a fost importată). Nu e deci de mirare că ei au găsit deja un "punct" activ în tratamentul intoxicaţiilor grave cu opium şi derivaţii săi. Surprinzător este că masarea aceluiaşi punct dă rezultate şi în cazul unor dependenţe mai neaoşe, "de-ale noastre", cum sunt fumatul şi alcoolul. Iar faptul că ne putem ajuta singuri în această privinţă nu e de lepădat. Cum se procedează? Punctul atotputernic al tuturor intoxicaţiilor, numit de chinezi punctul Drogului, este situat pe partea laterală a capului, exact pe verticala care porneşte din cel mai înalt punct al urechii, la trei degete deasupra lui. Este un punct extrem de eficient, atât contra drogurilor dure, cât şi a celor blânde: opium, LSD, haşiş, medicamente, alcoolism etc. În ce priveşte darul beţiei, mai există un punct care trebuie stimulat. El se află exact în vârful nasului şi e de mare ajutor în caz de beţie. Atenţie, stimulându-l, el poate declanşa şi vomă.

Contra NASULUI ÎNFUNDATDe obicei, nasul se înfundă iarna, atunci când răcim sau în restul anului atunci când primim un pumn. Dar există şi alte afecţiuni care provoacă acest disconfort: sinuzita, coriza spasmodică, alergia la fân, care provoacă şi iritaţii oculare. Cum se procedează? Primul punct de masaj se află pe frunte, exact pe linia care trece prin mijlocul ei, deasupra locului unde începe să crească părul (dacă nu eşti chel). Se găseşte uşor prelungind rădăcina nasului în sus, în linie dreaptă, până dăm de o mică adâncitură. Se apasă şi se masează energic. Alaturi de acest punct esenţial, există alte două puncte secundare, care trebuie folosite atunci când avem o singură nară înfundată. Ele se afla chiar la baza nării. Se apasă pe punctul din dreapta pentru nara dreapta şi viceversa.
Contra PALPITAŢIILORO organ atât de complex precum este inima poate să dea, din când în când, şi rateuri, ceea ce ştiinţific se numeşte tahicardie sau brahicardie. Mai sunt şi extrasistolele, atunci când inima bate în afara ritmului ei regulat. Fireşte, interpretarea acestor anomalii se află în competenţa medicului cardiolog, dar în mare, ele se manifestă la fel, la toţi pacienţii: bătăi de inimă puternice, neregulate, întrerupte de scurte pauze, care declanşează panica, mai ales când palpitaţiile durează ore, devenind o adevărată problemă. Şi în cazul acesta, presopunctura este de mare folos, fiindcă există un punct anume care acţionează rapid. Cum se procedează? Punctul e unic şi se află sub palmă, pe pliul acesteia, spre partea degetului mic. Coborâm de la rădăcina degetului mic către îndoitura palmei şi căutăm un punct dureros, imediat sub ea, acolo unde se află o mică protuberanţă. Masajul este de mare efect. În circa 2-3 minute, practicat cu vârful degetului mare, prin apăsare cât mai puternică, întrerupe absolut sigur palpitaţiile şi tahicardia.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!