"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 29 aprilie 2013

Cum ne mișcăm

MiscareTuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Dovedind încă o dată că lasă praf şi pulbere pe unde trece, domnul Băsescu şi-a luat adio de la partidul care l-a purtat pe noi aripi de progres şi civilizaţie. Că şi-a luat “tai-tai” de la respectivul partid nu e rău, domnul Băsescu devenind independent pentru prima dată de când e preşedinte. Dar dânsul nu se mulţumeşte cu atât, ci îl face şi de cacao, ceea ce, să fim sinceri, nu e elegant, dacă ne amintim doar faptul că voturile respectivului partid i-au trimis una din fiice în Parlamentul European.
Dar, aşa cum suntem obişnuiţi în România, o minune ţine doar trei zile. La dânsul a ţinut şi mai puţin, datorită anunţului că va forma o nouă platformă politică, un nou partid, o nouă mişcare sau o nou ce vrea dânsul pentru că oricum, nu are voie potrivit Constituţiei.
Dar nu această mişcare e interesantă, ci modul în care s-au mişcat alte persoane, unele cu abilităţi remarcabile în măsurarea vitezei pumnului prezidenţial. Astfel, la doar două zile după salutul de adio, consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu (vom observa această titulatură, de consilier prezidenţial, că apare în mod ciudat de des în continuare) a anunţat pe blogul din dotare lansarea fundaţiei "Mişcarea Populară". Odată mişcat un consilier, iată că se mişcă şi Iulian Chifu, alt consilier prezidenţial susţinând că acesta ar fi primul pas pentru "reînceperea construcţiei unui pol de dreapta pentru viitor". E bine că oamenii nu pornesc săraci la drum şi îşi pun un pol în buzunar de cheltuială. Dar să vedem cum curg adeziunile prezidenţiale rupte parcă din ziarul Scânteia.
Iar mişcarea se mişcă pentru prima dată ghiciţi unde? Desigur, pe Facebook unde un alt consilier prezidenţial (vi se pare cunoscut termenul?), Sebastian Lăzăroiu, îşi invită prietenii să i se alăture. Normal, din atâţi prieteni, apare şi un răspuns prompt din partea domnului Bogdan Oprea, purtătorul prezidenţial de cuvânt: "Şi eu, subscriu, Sebastian". Ce studiu, ce platformă, ce cunoaştere, ce statut, ce atâtea complicaţii? Omul subscrie pur şi simplu ca primarul, nu ca purtătorul de cuvânt.
Şi consilierul pe probleme de Educaţie naţională, Daniel Funeriu, care, atenţie! încă este membru PDL, dă de înţeles că este parte a proiectului, într-un mesaj postat unde altundeva decât pe Facebook: "Vorbeam despre necesitatea ca orice mişcare politică să se uite cu dragoste înspre viitor şi nu cu ură către trecut. Azi e o zi bună să începem asta, şi trebuie început gândind". Deşi, dacă stăm să gândim, aşa cum chiar dânsul ne sugerează, ar fi trebuit să se gândească întâi la partidul din care face parte. La câteva minute diferenţă, el a distribuit anunţul domnului Diaconescu cu îndemnul "Think!". De unde se vede nu numai românismul respectivilor membri, ci şi anvergura internaţională atribuită mişcării domnilor respectivi de colo-colo.
Iată că mai apare la orizont un consilier, nimeni altul decât domnul Iulian Fota, consilierul pentru Securitate naţională al preşedintelui. Nu ar fi fost mai cinstit, mai omeneşte, să o numească, cel puţin pentru început, mişcarea consilierilor spre dreapta? În grupul compact de consilieri susţinători se află şi alt Iulian, domnul Iulian Chifu, consilier prezidenţial pentru afaceri strategice si securitate internatională. "Fireşte ca mă voi alătura Fundaţiei Mişcarea Populară. Undeva trebuie reîncepută construcţia unui pol de dreapta pentru viitor!" scrie domnul Chifu pe perete. Nu al sediului mişcării, ci cel de Facebook. Dumnezeule, câtor poli de dreapta li s-a început construcţia în ultimii 23 de ani e o cifră care nu-i spune nimic domnului consilier? Facebook-ul se dovedeşte un instrument politic deosebit de util, pentru că şi un alt consilier (ce vă spuneam la început?), consilierul de stat Cristian Hriţuc se apucă de scris pe perete cu elan pioneresc: "Eu m-am înscris în Mişcarea Populară. Voi?". Din păcate, reclama la sos picant i-a devansat demersurile: “Noi am ales calitatea. Voi?”. În mod absolut firesc şi domnul Băsescu le răspunde tot pe, aţi ghicit, Facebook, de unde s-ar desprinde corolarul că dânsul nu-şi prea vede consilierii la faţă.
Credeţi că aceste adeziuni Facebook-iste şi pionereşti sunt bomba? Nuuu, nici de departe. Pentru că, aflăm noi, că această mişcare a fost înregistrată la OSIM de fiica preşedintelui, Ioana Băsescu, încă de acum doi ani! Iar atunci apare întrebarea firească: aceste adeziuni pline de elan, pline de avânt, pline de energie şi încredere de ce nu s-au făcut acum doi ani, după cum bine sugera domnul Chivfu (Undeva trebuie reîncepută construcţia unui pol de dreapta pentru viitor!), domnul Funeriu (Azi e o zi bună să începem asta, şi trebuie început gândind) sau domnul Hriţuc (Eu m-am înscris în Mişcarea Populară. Voi?)? Cu siguranţă că ar fi fost un timp câştigat.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!