"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 1 aprilie 2013

Medicina orientală-presopunctura (1)

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Avem zece degete (la mână). De diferite lungimi şi de diferite grosimi, toate cu diferite întrebuinţări şi cât se poate de utile. Multe lucruri putem face cu degetele, aşa că unul în plus nu strică. Haideţi să vedem despre o nouă funcţionalitate acordată degetelor noastre, presopunctura cu degetul, un remediu rapid impotriva durerilor.
Contra DEPRESIEI
Se estimează că în maximum douăzeci de ani va fi boala cea mai răspândită. Boala nemulţumirilor şi frustrărilor noastre. Pe nesimţite, în doar câteva zile sau săptămâni, un om plin de energie şi elan vital îşi pierde interesul pentru toate componentele vieţii: munca îl plictiseşte, familia îl oboseşte, distracţiile i se par lipsite de interes. După care, pentru că un necaz nu vine niciodată singur, urmează un şir de suferinţe fizice: senzaţie de sufocare, nod în gât, frisoane şi transpiraţie abundentă etc. Peste noi se instalează o oboseală ce apare la cel mai mic efort fizic sau intelectual. Simpla idee de a căuta o soluţie de ieşire din criză pare de neimaginat. Memoria se topeşte mai rău ca margarina, iar viaţa de familie, socială şi profesională sunt date peste cap. Prima idee este de a recurge la medicamente, în special la tranchilizante. Dar luate frecvent, ele nu numai că ne produc dependenţă, dar îşi epuizează efectul. Rezultatul e că dozele sunt sporite, se adaugă alte medicamente, care nu fac decât să accentueze starea de neputinţă. De unde şi vorba dacă niama putirinţă geaba chichirez gâlceava... Iar pentru că vorbim de presopunctură, e de la sine înţeles că o afecţiune atât de complexă, care implică întreg organismul, nu poate fi vindecată cu apăsarea pe un singur punct. Din fericire, există o serie întreagă de zone care, stimulate, aduc rapid uşurarea, fără efecte secundare nocive. Cum se procedează?
Ne întindem confortabil pe pat şi ne masăm cu degetul mare pliul palmei (locul unde se îndoaie, formând o linie) de la mâna opusă. Se începe masajul dinspre partea de unde se află pulsul (încheietură sau poignet) către exterior, prin presare, punct de punct, sau prin executarea de mici mişcări de rotaţie, apoi se procedează la fel şi în sens invers. Când obosim nu ne relaxăm, ci schimbăm mainile. Ne masăm cu vârful degetelor linia mediană care străbate stomacul, line care uneşte ombilicul cu sternul. Pentru a termina repriza de presopunctură, reperăm punctul cel mai înalt de pe creştet şi masăm energic prin mici mişcări circulare executate împrejurul său. Exerciţiile trebuie repetate de mai multe ori pe zi. rezultatul va fi o senzatie benefică de uşurare, care ne va ajuta să facem faţă cu brio crizelor de depresie.
Contra DIAREII
Pe lângă faptul că este dezagreabilă, diareea poate semnifica o afecţiune foarte gravă, mai ales prin consecinţele avute: deshidratarea şi pierderea unei mari cantităţi de elemente minerale, care pun organismul în pericol. Nici cu cauzele nu e de glumit. Dacă uneori e vorba doar de o proasta digestie sau de o infecţie pasageră, alteori de vină poate fi un agent foarte virulent, ca de pildă virusul dizenteriei sau al holerei, care are o revenire spectaculoasa în ultimul timp, mai ales în urma reformei sanitare... Chinezii izbutesc să vindece această maladie periculoasă prin simpla practicare a presopuncturii, executată pe un singur punct, dar de mai multe ori pe zi. Cum se procedează? Punctul respectiv se află la o palmă sub genunchi, uşor către exterior, la jumătatea distanţei dintre fluierul piciorului (tibie) şi peroneu. Se apasă de mai multe ori pe zi sau se masează cu mici mişcări circulare tot de mai multe ori pe zi.
Contra DURERILOR DE SPATE
Cel mai des, cu aceste dureri se confruntă persoanele care fac munci de birou şi stau mult timp aşezate pe scaun, în faţa maşinii de scris sau a calculatorului, ori cei care practică munci ce se fac stând mult timp în picioare (altfel spus, nu e sănătos nici să stăm mult în picioare, dar nici să stăm mult pe scaun). Fie că sunt dureri ascuţite, care apar brusc, atunci când ridicăm un obiect prea greu, fie că sunt cronice, ele ne otrăvesc viaţa de zi cu zi. Din fericire, şi în acest caz există un punct pe dosul palmei care, folosit, aduce repede uşurarea durerii. Cum se procedează? Punctul de acupresură se află pe dosul mâinii, în prelungirea spaţiului care separă degetul mic de inelar, în partea de sus a acestui loc, în unghiul format la întâlnirea celor două oase. Se masează prin presare sau apăsare în cerc.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!