"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 22 ianuarie 2014

Transformarea

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Inginerii erau la mare căutare pe vremea lui Ceauşescu. Era deja o politică de stat ca directorii să fie musai ingineri. Nu se puteau concepe creiere mai luminate în alte meserii decât inginerii. Ce să caute un economist în funcţia de director? Are el habar de cum se fabrică o şaibă? Inginerul, el e creierul luminat care le rezolvă pe toate, indiferent că erau probleme economice sau de altă natură.
„Ia-ţi, mamă, şi tu un inginer acolo, ca toată lumea” era îndemnul clasic. Ce faci cu amărâtul ăla de profesor? N-are niciun viitor, nu-ţi dai seama? Inginerii, ei sunt mândria ţării, ei sunt viitorul.
Iată că a venit tăvălugul Revoluţiei din 1989, tăvălug care a spulberat, pe lângă multe din năzuinţele românilor şi ideea preconcepută privind o lume formată din ingineri. Oamenii au început să îşi acordeze mai realist pregătirea profersională la realităţile vieţii, ceea ce a făcut ca apetitul românilor pentru meseria de inginer să scadă. Acum se caută medici, avocaţi şi economişti. Da, aţi citit bine, economiştii atât de ignoraţi şi blamaţi de trecutul comunist.
Văd şi aud în ultimele zile o mare vânzoleală legată de prăbuşirea unui avion undeva, pe lângă Cluj. Dincolo de aspectele legate de proasta colaborare instituţională, de sumele imense investite în instituţii care nu au fost de niciun ajutor în această situaţie, un argument mi-a atras atenţia.
„Nu au avut coordonatele precise”. Victimele accidentului nu au transmis coordonatele precise, le-au transmis în format zecimal şi nu în grade, minute şi secunde este acuzarea rostită de buzele tuturor impricinaţilor. Ştiţi voi, ne întreabă acuzator o personalitate, că o secundă înseamnă 2,5 km? Ştiţi cât au trebuit să caute zadarnic din cauza acestei imprecizii? vine o acuzaţie şi mai dureroasă.
Da, ştim. Dar mai ştim ceva. Ştim că există un procedeu numit regula de trei simplă prin care coordonatele exprimate în format zecimal se pot converti în coordonate exprimate sexagesimal. Haideţi să luăm un exemplu concret, cum zicea apostolul Pafnutie în a treizeci şi şaptea epistolă către zuluşi.
Să pornim de la coordonatele exprimate zecimal (pentru care au fost acuzate victimele) de N 46,771379 şi E 23,498039, care ar fi undeva, chiar pe lângă Cluj. Şi vom lua întâi latitudinea nordică la convertit, pentru longitudinea estică lăsându-vă vouă plăcerea. Valoarea 46,771379 se traduce zecimal prin 46 de grade şi 0,771379 minute. Pornind, cum ziceam, de la regula de trei simplă, dacă 60 de minute sexagesimale sunt egale cu 100 de minute centesimale, înmulţim valoarea de după virgulă, adică 0,771379 cu 60 şi o împărţim la 100. Obţinem valoarea 0,4628274. Din ea, primele două cifre reprezintă minutele şi le punem lângă gradele deja ştiute. Avem acum 46 de grade şi 46 de minute. Ca să aflăm secundele, ce ne rămâne de făcut? Exact! Iterăm algoritmul anterior. Din valoarea 0,4628274 scădem grupul de două cifre reprezentând secundele şi obţinem 0,0028274, valoare pe care o îmnulţim cu 60 şi rezultatul îl împărţim la 100. Obţinem 0,00169544, ceea ce se traduce sexagesimal în 00 secunde şi 169544 fracţiuni zecimale de secundă. Şi ne oprim aici pentru că nu există fracţiuni sexagesimale ale secundelor. Recapitulând, obţinem coordonatele de 46 grade, 46 minute şi 00,169544 secunde. Vreţi precizie mai mare? Nici astronomii nu cred că lucrează cu aşa ceva.
Chiar nu a mai rămas niciun inginer printre salariaţii acestor instituţii mamut de spionaj, control şi urmărire?
Să auzim de bine!

4 comentarii:

  1. Ati precizat un mare adevar.Pana nu dispare aceasta secretomanie tot de asa ceva o sa avem parte.Daca datele prezentate de dr.Zamfir erau facute publice cred ca se gasea cineva care sa le atraga atentia.Multumesc pt.postarea dv.

    RăspundețiȘtergere
  2. @ valimester: Da, este un punct de vedere O.K. Suntem de plânsul, nu de râsul curcilor. Te mai aştept pe blog.

    RăspundețiȘtergere
  3. transformarea corecta este

    46,771379 =46 grade 46'17"

    RăspundețiȘtergere
  4. @ anonim: cu cât mai corect, cu atât mai bine.

    RăspundețiȘtergere

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!