"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 21 mai 2013

Fixuri şi obsesii zodiacale (1)

Tuutror celor prezenţi şi viitori, salutare!
A trecut ceva timp de când nu am mai vorbit despre zodii. În zilele care urmează vă voi prezenta o suită de articole privind unele elemente definitorii ale acestor zodii. Obsesii, ca să folosim un eufemism. Fixuri, le-ar zice unii. Ţăcăneli, ce mai tura-vura.
BERBEC. 21 martie-20 aprilie. "SUNT PE FUGĂ". Cum e zodia? Sincer, dinamic şi direct, Berbecul nu e genul de om care să se cantoneze în şabloane. Ce "păsărele" are? Are două-trei fixuri. Unul e legat de timp: trăieşte cu senzaţia că lucrurile nu merg suficient de repede şi că nu-i ajunge timpul. Efectele? De la mania vitezei şi graba cu care se repede cu capul înainte, ignorând pericolele, până la nopţile când n-are chef să se culce, spunându-şi că somnul ar fi o pierdere de vreme. Alt fix este cel conform căruia el ştie întotdeauna ce e mai bine pentru ceilalţi. Poate deveni enervant cu "directivele", dar trebuie înţeles că e sincer şi mânat de cele mai bune intenţii-e genul cavalerului sau eroinei care luptă pentru un scop nobil, care se simte dator să pună umărul la bunul mers al planetei. Când face urât? Berbecul e spaima chelnerilor, a mecanicilor, a croitoreselor... ce mai!-a tuturor celor ce lucrează în servicii, fiindcă e obsedat de faptul că trebuie să fie servit pe loc şi impecabil.
TAUR. 21 aprilie-21 mai. "CE-I AL MEU, E-AL MEU". Cum e zodia? Taurul e un semn solid, perseverent şi de încredere. Dar se ataşează atât de tare de lucruri, persoane şi idei, încât ajunge, obligatoriu, să facă fixaţii. Ce "păsărele" are? Obsedat de stabilitate şi siguranţă, are impresia că este la adăpost doar dacă acumulează. De aici vin atât lăcomia lui proverbială, cât şi simţul de posesiune exagerat. Majoritatea Taurilor nu gândesc decât în termeni ca bani, case, maşini, haine şi bijuterii. Ataşamentul faţă de oameni (familie, partener de cuplu, prieteni, colegi) e la fel de puternic şi de obsesiv si are la bază aceeaşi teamă de schimbare. Prejudecăţile şi ideile fixe au un mecanism puţin diferit: Taurul gândeşte practic şi temeinic, dar cam încet-şi odată ce şi-a format o părere (fie ea bună sau rea) nimeni nu i-o mai poate schimba. Nu are flexibilitate şi nici capacitatea de a nuanţa. Când face urât? Taurul poate deveni periculos dacă îşi canalizează forţa pe făgaşul fanatismului (exemple-Hitler şi Marx).
GEMENI. 21 mai-21 iunie. "NU TE ENERVA". Cum e zodia? Cei mai vioi şi mai adaptabili copii ai zodiacului, Gemenii, sunt şi cei mai lipsiţi de obsesii şi de manii. Ce "păsărele" are? Dacă dragostea pentru informaţie, comunicare şi mişcare ar putea fi catalogate drept "fixaţii", atunci cam asta ar fi meteahna lor. Şi încă ceva: se feresc de oamenii proşti, neîndemânatici şi înceţi. Dar, de-aici şi până la obsesii, e cale lungă. De ce să te consumi în încordări psiho-emoţionale, când pe lume sunt atâtea lucruri interesante? Tiparele rigide nu sunt de ei. Spirite libere şi democrate, li se pare absolut aberant să le impui celorlalţi gusturile sau ideile tale. Nu merge ceva? Nicio problemă, se reorientează cât ai clipi. Bineînţeles că au şi ei micile lor ciudăţenii dar, în general, nu sunt deranjante. Se mai supără uneori, însă le trece repede. Când face urât? Cu ei, nimic nu e bătut în cuie. Atrăgători ca nişte fluturi şi la fel de greu de prins, Gemenii deranjează adesea tocmai prin lipsa reperelor fixe.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!