"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 2 octombrie 2014

Parapetul salvator

Tuturor celor prezenţi şi viitori, salutare!
Un monstru, o bestie, o fiară cu chip de om, nu a găsit alt mijloc să se sinucidă decât lund cu el şi alte cinci vieţi. Cinci oameni, dintre care doi copii, au trebuit să moară nevinovaţi pentru că aşa a vrut creierul lui monstruos.
Putea să se arunce într-o râpă, putea să îngită o găleată de Verde de Paris, putea să se spânzure, să-şi taie venele, putea să se sinucidă în mii de moduri, fără ca vieţile altora să fie afectate de egoismul lui hidos. Pentru că, orice ar zice sau ar încerca să-l justifice neamurile lui, cine merge pe o şosea cu 180 km/oră cu luminile stinse, după ce a postat un mesaj de adio tuturor, acela merge la sinucidere, nu la o plimbare prin parc.
Bunînţeles, mass media şi-a făcut simţită prezenţa imediat, ipotezele şi scenariile nu au întârziat să apară, iar protestatarii de meserie au găsit un bun prilej de manifestare, în bunul spirit românesc de eludare a esenţei problemei: totul putea fi evitat dacă guvernul monta parapeţi despărţitori, zic protestatarii. Zău? Chiar aşa?
Şi pe ce drumuri ar trebui montaţi aceşti parapeţi, având în vedere că în România există mai multe drumuri şi şosele, aşa, bune, rele, cum sunt ele? Doar pe DN1? De ce doar aici? Dacă nemernicul se ducea pe drumul Bucureşti – Urziceni? Sau pe Gherla – Dej? Sau pe drumul Bacău – Vaslui? Ce, vasluienii nu au şi ei dreptul la protecţie? De ce să nu punem şi acolo? Dar de ce nu pe toate şosele şi drumurile din ţară? Şi cam de pe unde să înceapă punerea lor? De la ieşirea din Bucureşti? Şi dacă vine un nemernic care vrea să se sinucidă pe porţiunea dintre Casa Presei Libere şi Fântâna Mioriţa? Nu punem şi acolo? Atunci, de ce să nu începem de la Kilometrul Zero, din Piaţa Sfântul Gheorghe?
Dar parcă un nenorocit se poate sinucide doar intrând pe sensul opus? Nu ar fi bine să punem şi între benzi? De cum pleacă din faţa casei, intră omul pe o bandă pe care nu o mai poate părăsi până ajunge la destinaţie, fără posibilitate de ieşire, întoarcere sau depăşire. Ai intrat pe bandă? Ăla eşti!
Păi, nu, o dau la întors protestatarii, într-un moment de aparentă luciditate. E vorba de evitarea accidentelor, zic ei. Pe lângă faptul că acesta nu a fost un accident, ce altceva poţi să mai spui altceva decât să recitească rândurile de mai sus. La care putem face câteva adăugiri substanţiale în care se poate vorbi despre lipsa educaţiei la mulţi, foarte mulţi dintre şoferii români, despre îngustimea gândirii lor atunci când se află la volan, neînţelegând că sunt participanţi la trafic, şi nu persoane singulare. În care putem vorbi despre comportamentul violent şi lipsa de bun simţ sau despre neam-prostia în creştere exponenţială. Şi multe alte lucruri generatoare de accidente pe care nu le poate înlătura niciun parapet despărţitor.
Să auzim de bine!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!