de: Magda Marincovici
Un sortiment de pâine cu bune, dar şi cu rele: ceva E-uri, margarină... De aceea, va fi invitată la masa noastră ţinând seama de sfatul specialistului.
În obţinerea acestui sortiment de pâine, producătorul a folosit următoarele ingrediente: făină albă de grâu, apa, drojdie, grăsimi vegetale hidrogenate (tip margarină), gluten (de tip nespecificat), sare iodată (clorură de sodiu), zahăr (zaharoză), făină de soia, emulgator (E 472b–stearoil-2 lactilat de sodiu), conservanţi (E 200–acid sorbic, E 282–propionat de calciu), aromă nespecificată, nu ştim! naturală, artificială, antioxidant (E 300–acid ascorbic), enzime.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, mai spune că "făina albă de grâu este dezechilibrată nutriţional, bogată în glucide, împreună cu zahărul reprezentând 49% din masa produsului. Este pâine săracă în fibre alimentare–0,18 g/100 g de produs".
Specialistul nostru reaminteşte că fibrele alimentare sunt absolut necesare unei bune stări de sănătate, recomandându-se un consum de aproximativ 30 g zilnic. Pozitiv este că pâinea are în compoziţie făină de soia, care ridică valoarea biologica a proteinelor grâului. "Dar, din păcate, nu cunoaştem cantitatea de făină de soia folosită. Pe de altă parte, pentru mărirea perioadei de valabilitate–ştim când expiră, dar nu şi când a fost produsă–au fost adăugaţi conservanţi chimici: acid sorbic şi propionat de calciu. Primul conservant poate provoca alergii, iar cel de-al doilea nu se recomandă consumului frecvent, deşi, cum bine ştim, pâinea reprezintă pentru români un aliment de bază consumat zilnic. Componente nesănătoase sunt şi grăsimile vegetale hidrogenate (margarine), incriminate astăzi în generarea bolilor cardiovasculare şi neurodegenerative."
CONCLUZII.
Specialistul nostru spune că "produsul este de tip rafinat, dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide, aproape lipsit de fibre alimentare. Valoarea energetică–237 Kcal/1006 Kj/100 g produs – îl încadrează în categoria alimentelor cu densitate calorică medie. Acest sortiment de pâine e recomandat persoanelor supraponderale, suferinde de obezitate şi diabeticilor numai după sfatul medicului. De asemenea, se va consuma cu moderaţie de către persoanele predispuse la constipaţie, alergii, suferinde de boli cardiovasculare, cancere, astm, boli neurodegenerative şi inflamatorii".
ATENTIE!
Acest sortiment de pâine face probleme diabeticilor şi cardiacilor.
CHIMICALE
"Pentru mărirea perioadei de valabilitate–ştim când expiră, dar nu şi când a fost produsă–au fost adăugaţi în acest produs conservanţi chimici: acid sorbic şi propionat de calciu".
Preluare din Jurnalul Naţional, 01 Decembrie 2006
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!