"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

miercuri, 12 decembrie 2012

Ce cumpărăm (175)

Don Cafe 2 în 1-Cafea din margarină
de: Cristina Andreea Călin
Don Cafe 2 în 1 este o băutură instant pe bază de margarină, cafea solubilă, lapte (în realitate componente din lapte-lactoză şi proteine din lapte) şi o serie de aditivi care interferează, în special cu metabolismul calciu-fosfor.
Produsul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat, cu un exces de grăsimi hidrogenate periculoase şi glucide cu index glicemic foarte ridicat. De aceea, produsul nu este recomandat copiilor, conform legii 123/2008, atenţionează prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi. Deşi pe etichetă este inscripţionat mare faptul că produsul nu conţine zahăr, aceast praf pentru reconstituire conţine un zahăr cu index glicemic şi mai ridicat, glucoza, care determină fluctuaţii periculoase ale glicemiei. Aditivii care conţin fosfor E340, E341 au efect de dezichilibrare a balanţei calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase, procesul fiind accentuat de prezenţa cafeinei. Produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, cardio şi cerebrovasculare, neurodegenerative, cancer, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză, celor cu status pro-inflamator sistemic, suferinzilor de celulită. Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţa la lactoză vor testa produsul în prealabil.
Ingrediente:
Grăsimi vegetale hidrogenate (ulei de cocos), cafea instant (28%), sirop de glucoză, lactoză, proteine din lapte, stabilizator: fosfat tripotasic E340 iii, agent de afânare dioxid de siliciu E551/E341 iii/(fosfat tricalcic), emulgator E471 (mono şi dligliceride ale acizilor graşi)/E452i (polifosfat sodic), agent de îngroşare E415 (gumă xantan). Poate conţine urme de produse pe bază de cereale care conţin gluten. Valori nutriţionale: valoarea energetică la 100 de grame produs: 579 kcal/ 2408 kj, proteine 7g, carbohidraţi 42g, grăsimi 42g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!