"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

joi, 6 decembrie 2012

Ce cumpărăm (169)

Dijonnaise Knorr-Jumătate ulei, jumătate aditivide: Cristina Andreea Călin
Consumatorii care doresc să îşi asezoneze fripturile cu ulei, în care s-au dizolvat zece substanţe chimice şi câteva seminţe de muştar, pot încerca sosul Dijonnaise Knorr.
Sosul Dijonnaise de la Knorr este un produs în care s-au amestecat zece aditivi alimentari, unul mai periculos decât celălalt. Din lista de ingrediente aflăm că are în compoziţie "ulei vegetal 49,2%, apă 25%, zahăr, oţet, seminţe de muştar 4,2%, muştar pudră, sare 0,9%, conservanţi (polisorbat 60–monostearat de poliooxietilenă sorbitan E 435, potasium sorbat E 202, sulfat de sodiu–posibil E 221 (sulfit de sodiu), agent de îngroşare gumă de xanthan E 415, coloranţi (clorofilă E 140, caramel E 150, tartrazină E 102, galben sunset E 110), antioxidanţi edetat de calciu disodiu–E 385 etilen diamină de tetraacetat de calciu, BHA–E 320 bulilhidroxianisol". 100 de grame de produs aduc un aport energetic de 518 kcal/2.177 kj, 2,8 g proteine, 9,8 g glucide şi 52 g lipide.
ANALIZĂ. Sosul Dijonnaise este un produs de tip maioneză care are un profil nutriţional dezechilibrat, lipidele reprezentând mai mult de jumătate din compoziţia lui, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. De asemenea, în compoziţia produsului intră o cantitate mare de glucide cu index glicemic foarte ridicat şi foarte multă sare. Această compoziţie îi imprimă sucului o valoare energetică extrem de mare, 518 kcal.
Acest amalgam a fost condimentat cu o mulţime de aditivi alimentari ce afectează în mod grav organismul. Cei mai periculoşi sunt cei doi antioxidanţi, ambii putând cauza cancer. E 385 poate induce modificări metabolice, dezechilibre ale balanţei minerale, inhibă enzimele şi coagularea sângelui, produce tulburări gastrointestinale, hematurie şi crampe musculare. Doza zilnică admisă pentru etilen diamină tetraacetat de calciu este de 0-2,5 mg/kg corp. Efecte la fel de nocive are şi butilhidroxianisolul E 320. Alergiile şi stările de somnolenţă sunt doar câteva dintre ele. Conservantul monostearat de poliooxietilenă sorbitan E 435 poate potenţa asimilarea substanţelor toxice liposolubile din tractusul digestiv, fiind potenţial cancerigen. De asemenea, scade absorbţia unor nutienţi. Prin menţiunea "delicios cu preparate din carne", producătorul instigă la o alimentaţie nesănătoasă, plină de grăsimi animale saturate.
CONCLUZII.
Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic, dislipidemie, hipertensiune, maladii cerebro şi cardiovasculare, maladii hepatorenale, maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), cancere, celor cu status proinflamator sistemic (mai ales din cauza aportului excesiv de acizi graşi proinflamatori omega 6), bătrânilor, astmaticilor, celor cu boli dermatologice, celor cu celulită. Diabeticii trebuie să ţină cont de aportul de glucide (zahăr). Cei care au alergie la muştar sau alte componente vor testa produsul în prealabil. Coloranţii E 102 tartrazină, E 110 Sunset yellow şi E 150 caramel sunt coloranţi sintetici, care pot induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). De asemenea, pot produce alergii şi acutizează crizele de astm persoanelor care suferă de această afecţiune. Dintre aceşti coloranţi, cele mai multe probleme de sănătate poate cauza E 110, care ajunge chiar la distrugeri cromozomiale.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!