"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

marți, 11 decembrie 2012

Ce cumpărăm (174)

Vegeta-Mult gust, multă sarede: Cristina Andreea Călin
Produsul trebuie evitat de cardiaci.
Ingredientul principal al produsului analizat este sarea. Din această cauză, foarte multe persoane trebuie să evite consumul, pentru a nu avea probleme grave de sănătate. Vegeta este un adaos universal pentru mâncăruri, care are în compoziţie: sare de bucătărie maximum 58%, legume uscate 15,5% (morcov, păstârnac, ceapă, ţelină, frunze de pătrunjel), potenţiatori de aromă (glutamat de sodiu E 621, inozinat de sodiu E 631, zahăr, condimente, amidon din porumb, colorant (riboflavină E 101i). 100 de grame din acest produs aduc un aport energetic de 137 kcal/583 kj şi 8,5 g proteine, 24,5 g carbohidraţi, 0,6 g grăsimi.
ANALIZĂ.
Vegeta este un produs foarte dezechilibrat nutriţional, principalul ingredient fiind sarea. Acesteia i s-au adăugat legume deshidratate şi potenţiatori de aromă. Înainte de a consuma acest produs trebuie să aveţi grijă la cantitatea foarte mare de sodiu, care provine atât din sarea de bucătărie, cât şi din glutamatul de sodiu şi inozinatul de sodiu. Un adult nu trebuie să depăşească un consum mai mare de 6 g zilnic de sare provenit din toate alimentele, dacă vrea să evite problemele de sănătate, în special cele de circulaţie şi cardiace. Glutamatul de sodiu este şi el un pericol pentru sănătate, declanşând sindromul bucătăriei chinezeşti. Acesta se manifestă prin senzaţii de slăbiciune, greaţă, senzaţie de amorţeală la nivelul antebraţului şi cefei, crize de astm, respiraţie greoaie, modificări de ritm cardiac. Inozinatul de sodiu, E 631, este un aditiv alimentar pentru care nu s-au făcut încă suficiente studii pentru a se vedea care sunt efectele consumului, ne spune prof. dr. Mencinicopschi. Toate produsele de tip bază pentru mâncăruri au aceste caracteristici şi de aceea trebuie consumate cu multă moderaţie şi numai în scopul de a da savoare preparatelor. Produsele nu vor fi folosite singure.
CONCLUZII.
Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor care suferă de afecţiuni cardiace, celor cu hipertensiune, suferinzilor de hiperuricemie (gută), supraponderalilor şi obezilor, celor care suferă de maladii hepato-renale, celor care au tendinţa de a reţine apă în ţesuturi (edeme), suferinzilor de sindrom metabolic. Diabeticii vor consuma produsul numai cu acordul medicului curant.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!