"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 18 februarie 2013

Ce cumpărăm (244)

Combi White Akadia-Brânză falsă
de: Cristina Andreea Calin
Produsul conţine multe calorii. Combi White Akadia este un produs care se găseşte la raionul de brânzeturi, fiind ambalat ca atare. Are în compoziţie: lapte, grăsime vegetală, sare, corector de aciditate E 575 (glucono-delta-lactonă), grăsime/substanţă uscată 50%.
ANALIZĂ.
Produsul analizat este un înlocuitor de brânză pe bază de lapte şi grăsime vegetală, cu un conţinut ridicat de sare. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că nu se specifică natura botanică a grăsimii vegetale pentru a o putea caracteriza din punct de vedere nutriţional. Oricum, din compoziţie rezultă că organismului îi va fi greu să metabolizeze componetele proteice şi lipidice din lapte şi grăsime. Mai mult, produsul are şi o densitate energetică ridicată, imprimată în special de componenţa lipidică (grăsimea vegetală).
CONCLUZII.
Produsul nu trebuie confundat cu brânza veritabilă. Nu este indicat supraponderalilor, obezilor, copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de dislipidemie şi hipertrigliceridemie, suferinzilor de maladii hepato-renale, de hipertensiune, celor care au afecţiuni cardiovasculare şi cerebrovasculare, cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de sindrom metabolic. Cei cu intoleranţă la lactoză îl vor testa în prealabil.
Preluare din Jurnalul Naţional, 30 Mai 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!