"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

duminică, 11 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (144)

Star Snacks-Snacks care dă dependenţă
de: Cristina Andreea Călin–21/08/2008
Aditivii alimentari din acest produs pot da adictivitate, făcându-vă să mâncaţi din ce în ce mai multe. În timp se pot produce dezechilibre ale organismului, iar sănătatea va avea de suferit. Star Snack cheese sunt "snacks din porumb cu gust de caşcaval" care au în compoziţie: "făină de porumb, ulei vegetal, pudră de caşcaval 1,5%, proteine din lapte, zahăr, zahăr invertit, făină de orez, sare, stimulatori de aromă: monosodiu glutamat E 621, inozinat de sodiu E 631, guanilat de sodiu E 627, arome naturale şi identic naturale (n.r.–artificiale), coloranţi: annatto E 160b, paprika extract, turmeric E100". 100 de grame de snacks au o valoare energetică de 2190 kj/ 530kcal, proteine 5 g, carbohidraţi de carbon 53 g, din care zaharuri simple 4 g, grăsimi 33 g, din care saturate 15 g, fibre alimentare 2,5 g, sodiu 0,6 g.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat ca fiind "de tip snaks obţinut din făină din porumb, uleiuri vegetale, zahăr şi zahăr invertit (amestec de glucoză-fructoză), aditivi alimentari, potenţiatori de aromă, coloranţi". În urma analizei ingrdientelor rezultă că snacksurile au un profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un mare exces de glucide şi grăsimi în special saturate, foarte periculoase pentru sănătate.
Această compoziţie imprimă produsului şi o foarte mare densitate energetică, 530 kcal/ 100 de grame de produs. Glucidele determină şi o încărcătură glicemică mare, care agresează pancreasul endocrin, provocând mari fluctuaţii ale glicemiei. Aditivii alimentari folosiţi la obţinerea produsului analizat conferă adictivitate snacksului, determinând un consum excesiv al acestora, dezechilibrând componenţa alimentelor, care ar trebui să intre în diete sănătoase. De asemenea, produsul conţine surse de proteine din lapte, sodiu ascuns (sare, E 621, E 631, E 627).
Concluzii
În urma analizei compoziţiei, specialistul ne spune că produsul nu este indicat copiilor, supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu boli cardio şi cerebrovasculare, suferinzilor de dislipidemie şi hipertrigliceridemie, suferinzilor de maladii neurode-generative (Parkinson şi Alzheimer), bolnavilor de cancer. Persoanele care suferă de diabet şi cele cu rezistenţă la insulină vor consuma snacksurile numai cu acordul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide adus de produs. Persoanele alergice la proteinele din lapte trebuie să îl testeze în prealabil pentru a vedea care este reacţia orgasnismului la aditivii alimentari folosiţi. Consumatorii trebuie să ţină cont de cantitatea de sare pentru a nu depăşi doza zilnică admisă de 6 g pentru un adult
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!