"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 10 noiembrie 2012

Ce cumpărăm (143)

Pate de masă La grande famiglia-Slănină şi apă cu pretenţie de pateu
de: Cristina Andreea Călin–29/01/2009
Aspectul de pate este dat de folosirea de amidon şi soia. Producătorul a avut nevoie de artificii pentru a masca folosirea unei cantităţi mari de slănină şi de apă.
Pateul de masă porc "La grande famiglia" are principale două ingrediente: slănina şi apa. Ficatul are o pondere de 15%, fiind urmat de şorici. Pentru ca produsul să aibă o textură potrivită, au fost folosite proteina vegetală din soia şi amidonul din porumb. Din această cauză, pateul are un profil nutriţional extrem de dezechilibrat cu un exces de lipide de natură animală, cu un mare caracter aterogen, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
ADITIVII ALIMENTARI
Valoarea biologică a produsului este scăzută şi de cei doi aditivi alimentari: carmin E120 şi nitrit de sodiu E250. Carminul poate provoca alergii, rinite, intensificarea crizelor de astm, erupţii cutanate. De asemenea, nu este recomandat în dieta copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentare şi a suferinzilor de Parkinson şi Alzheimer. Nitritul de sodiu are un mare potenţial cancerigen, fiind interzis în alimentaţia copiiilor sub trei luni.
În compoziţia produsului intră şi o cantitate mare de sare. Specialistul nostru atrage atenţia că o persoană adultă nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a nu afecta sănătatea inimii şi a rinichilor.
CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (gută), cu cancer. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele care suferă de alergie la soia vor testa reacţia organismului, consumând pentru început doar o cantitate mică.
Etichetă
Slănină, apă, ficat de porc 15%, şorici, amidon din porumb, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, ceapă, condimente, colorant: carmin E120, conservant: nitrit de sodiu E250. Conţine: proteină vegetală din soia. Valori nutriţionale medii pentru 100 g: valoarea energetică 241 kcal/1001 kJ, proteine 10.1, lipide 19.7 g, glucide 5.9 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!