"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Ce cumpărăm (94)

Las cuarenta-Măsline verzi umplute cu cinci aditivi alimentari
de: Cristina Andreea Călin - 04/12/2008
Măslinele verzi umplute cu pastă delicată de sardele (anchoa) "Las cuarenta" ar fi foarte bune dacă nu ar avea printre ingrediente şi aditivi alimentari.
Unele E-uri din produs sunt considerate inofesive, însă monoglutamatul de sodiu are o serie de efecte adverse. Acestea sunt reunite sub denumirea de "sindrom al bucătăriei chinezeşti" şi se traduc prin stări de slăbiciune, greaţă, arsuri în braţ şi antebraţ, dureri de cap, astm, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. De asemenea, monoglutamatul de sodiu E621 este şi neurotoxic şi de aceea nu este indicat în alimentaţia celor cu maladiile Alzheimer, Parkinson şi Hungtington.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, recomandă ca femeile însărcinate şi care alăptează, copiii, bătrânii, hipoglicemicii şi cardiacii să nu consume produse având în compoziţie E621. Produsul conţine şi o cantitate foarte mare de sare, care este periculoasă pentru cei cu afecţiuni renale şi cardiovasculare. Persoanele sănătoase nu trebuie să consume mai mult de 6 g de sare zilnic pentru a-şi păstra sănătatea. În urma analizei ingredientelor de pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat persoanelor cu sensibilitate la monoglutamatul de sodiu, cardiacilor şi renalilor.
INGREDIENTE
Apă, măsline, 4% pastă de sardele (sardele, apă, mijloc de îngroşare alginat de sodiu E401), sare de bucătărie, mijloc de acidulare (acid citric E330, acid lactic E270), intensificator de gust: monosodiuglutamat E621, antioxidant acid ascorbic E300.
Preluare din Jurnalul Național

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!