"Am stat 13 în temniță pentru un popor de idioți". Petre Țuțea, filosof, (1902-1991)

luni, 3 septembrie 2012

Ce cumpărăm (76)

Muştar Olympia colorat cu E102
de: Cristina Andreea Călin - 09/01/2009
Muştarul iute Olympia este un produs care a avut nevoie de un colorant chimic de sinteză pentru a-i îmbunătăţi imaginea. Tartrazina, E102, este unul dintre cei mai periculoşi aditivi alimentari utilizaţi în industria alimentară. Poate provoca alergii, astm. De asemenea, este incriminat în inducerea sindromului de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetători Alimentare, atrage atenţia că tartrazina creşte incidenţa apariţiei unor tumori tiroidiene, alterează percepţia şi comportamentul producând stări de confuzie, inhibă metabolismul zincului şi interferează cu enzimele digestive. Din această cauză, JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit o doză zilnică admisă de numai 7,5 mg/kg corp. Conservantul, E202, sorbat de potasiu, poate provoca astm şi alergii.
Produsul analizat conţine şi o cantitate mare de sare. Consumatorii trebuie să ţină cont că medicii recomandă ca adulţii să nu depăşească zilnic 6 g de sare, pentru a-şi păstra sănătatea sistemului cardiovascular şi pe cea a rinichilor. În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, persoanelor cu afecţiuni cardiace, renale, hipertensivilor, alergicilor, celor cu maladii dermatologice, astmaticilor, celor cu ADHD, suferinzilor de cancer. Muştarul Olympia le este interzis persoanelor care suferă de celiachie, din cauza conţinutului de gluten din făina de grâu. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant.
ETICHETA
Făină de muştar, făină de grâu, apă, oţet din alcool, sare, ulei vegetal, condimente (hrean, foi de dafin, coriandru, enibahar, usturoi), colorant (tartrazină E102), conservant (sorbat de potasiu E202). Produsul poate conţine urme de gluten. Informaţii nutriţionale/100 g: valoare energetică: 35 kCal/144 kJ, proteine 4.72 g, glucide 1.83 g, lipide 0.92 g.
Preluare din Jurnalul Naţional

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Comentează, comentează! Ceva tot trebuie să fie de comentat!